Takk for at du bryr deg

SAMFUNNSPROBLEM: Mange barn og unge lever med daglige fysiske, psykiske og seksuelle overgrep, skriver Lise Holm og Vidar Byholt.

SAMFUNNSPROBLEM: Mange barn og unge lever med daglige fysiske, psykiske og seksuelle overgrep, skriver Lise Holm og Vidar Byholt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

«Det skjer her». Ordene sto skrevet med barneskrift på en lapp lagt i en postkasse på et bibliotek i Vestfold høsten 2018.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tre uker denne høsten viste Fellesorganisasjonen i Vestfold, i samarbeid med barneverntjenestene, utstillingen «Hvis klær kunne fortelle». Utstillingen sto på bibliotekene. Det er en sterk utstilling som dokumenterer vold og overgrep mot de aller minste blant oss mennesker. De aller mest sårbare og forsvarsløse, barna våre.

I tre uker har vi møtt skoleklasser fra Vestfold. Vi har opplevd barns reaksjoner når de får vite hva andre barn lever med. Vi har fått barnas egne historier, Barn har fortalt om vonde ting de har opplevd. Barna har fortalt om venner de er bekymret for. Vi vet at vold i hjemmet er vanligere enn mange tror. Vi vet at ett av fem barn har opplevd vold fra en av foreldrene i løpet av oppveksten.

LES OGSÅ: Barnevernet iverksetter undersøkelser etter utstilling

Vi har kjent på smerten og fortvilelsen over at barn og ungdom utsettes for vold og overgrep, men mest av alt har vi kjent håp og optimisme. Vi har sett barnas empati og engasjement for å stoppe volden.

Vi har møtt voksne som har fortalt om egen barndom preget av vold og overgrep. mennesker som har levd med mye smerte og fortsatt lider, men som samtidig evner å dele sine erfaringer å bidra til å kjempe mot vold og overgrep. Mange barn og voksne har engasjert seg.

LES OGSÅ: Vil du være med på en dugnad du får vondt i magen av?

Tabuområde

Vi vet at mange barn og unge lever med daglige fysiske, psykiske og seksuelle overgrep. Temaet er tabubelagt, og forbundet med fortielse, skyld og skam. Vold og overgrep påfører barna smerter og skader. Skader som kan vare livet ut. Denne høsten har vi våget å snakke om et av de mest tabubelagte samfunnsproblemene i landet vårt. Vi har bevist at det nyter å snakke om det. Vi har bevist at åpenhet virker.

Denne høsten har noen barn i Vestfold våget å fortelle hva de opplever hjemme. De har fått hjelp til å få det bedre. Andre har fått hjelp fordi deres venner har være ansvarlige og fortalt til trygge voksen om sin bekymring for en venn.

Vi har fortsatt en vei å gå. Det er barn som lider overlast. Vi skal fortsette å snakke om det, vi skal jobbe for enda mere åpenhet og fjerne tabuene. Victoria 8 års skrev i utstillingens gjestebok «Jeg synes synd på alle som har det sånn. Jeg vil at alle barn blir hørt».

LES OGSÅ: Trusler på jobben – en hverdagslig sak?

Denne høsten har vist oss at vi er mange små og store som vil at barn skal ha det trygt. Sammen kan vi skape åpenhet og et tryggere samfunn for små og store.

Tusen takk til våre samarbeidsparter i kommune. Tusen takk til de frivillige organisasjonene: Redd barna, IOGT, Voksne for barn og Krisesenteret i Vestfold. Tusen takk til bibliotekene som våget å vise utstillingen på de mest synlige stedene. Tusen takk til alle dere som kom og så utstillingen. Sammen har vi gjort Vestfold til et litt tryggere sted for barn.

Takk for at du bryr deg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken