Hvem vet best og mest?

MYE Å DEBATTERE: Vidar Lunde undrer seg over hvem som vet best i alle de pågående debattene i Tønsberg.

MYE Å DEBATTERE: Vidar Lunde undrer seg over hvem som vet best i alle de pågående debattene i Tønsberg. Foto:

Av
DEL

LeserbrevI 1966, for 53 år siden, satte jeg for første gang mine ben i Tønsberg og på Nøtterøy med omgivelser en opprinnelig telemarking bare hadde hørt om. Jeg var nyforlovet med ei jente fra Teie. Bykjernen i Tønsberg ble jeg fort glad i. Jeg hadde scooter, en kritthvit Vespa GS. Forloveden min og jeg kjørte daglig sightseeing. En dag gikk turen til Kaldnes, hørte hammerslagene fra det mekaniske verkstedet hvor sveiseflammer var i ferd med å sette sammen et nytt skip for Tønsberg-rederiet Wilhelmsens. Stakk deretter hodet inn i tauverksbedriften Tønsberg Reperbane og forsto at jeg var kommet til en by med skipskultur. Noe jeg likte godt etter erfaring fra mine to måneders fartstid som byssegutt, en skoleferie da mor og jeg hadde godt av å komme litt bort fra hverandre.

2019

Vi skriver 2019 og mye har skjedd. Forloveden min har vært kona i mange år og er blitt både mor og mommo. Vi har flyttet fra hovedstadens mas og slått rot på øya Føynland som var en idyll jeg bare hadde hørt om inntil november i 2016. I Bjørnstjerne Bjørnssons dikt «Jeg velger meg april», står det blant annet: «Fred er ei det beste, men at man noe vil». Og nå lurer jeg på hvem som vet mest og best når det gjelder den nye fastlandsforbindelsen min avdøde svigerfar snakket mye om for 60 år siden. En trafikal sak, jeg trodde både lokale- og fylkeskommunale politikere hadde satt begge hendene på rattet for å få løst for lenge siden i samarbeid med lokalbefolkningen og Samferdselsdepartement.

«Rør og rot»

Jeg har lest Tønsbergs Blad i mange år og trolig nærmer det seg rekord når det gjelder spaltekrangel om alt fra utbyggingen på Ørsnes og Kaldnes til ny fastlandsforbindelse. Så mange innspill at det vil overraske meg om ikke revyforfattere har hendene fulle av gode replikker. Det begynte i det litt stille, med protestpartiet «Bomringpartiet» som for en del år siden, kapret nok stemmer til å komme inn i kommunestyret. Men «bommen» på Kanalbroa besto lenge, mens bompartiet forsvant. Bompenger strømmet inn og mye ble brukt til å bygge Frodeåstunnelen som sto ferdig i mars 2008 til den nette sum av 870 millioner kroner.

Siste innspill

Jeg trodde fylkets politikere var kommet til enighet om ny fastlandstunnel. Men 18. juli leser jeg enda et innspill i TB der Reidar Gotteberg (MDG) står fram og hevder at det er stor fare for miljømessige konsekvenser hvis alternativet Smørberg-Ramberg gjennomføres. At det ikke er nødvendig med en 4-felts vei og i tillegg sykkel/gangvei, er nok mange enig i, uansett hvor bru eventuelt bygges. Men er det så sikkert at det blir bru? Er tunnelalternativet fra Korten under byfjorden til området ved Kolberg på Nøtterøy erklært helt dødt? Er brualternativet fra Korten til Ramberg dødt, men ikke begravet? Eller gjenoppstår forslaget om parallellbru over Kanalen? Det går mot kommunevalg og hvem vet om ikke både ordførere og andre med makt og myndighet vil ta en titt på stemmeavgivningen før siste ord sies og mulig endrer mening med støtte i det slitte argumentet, «det er kommet inn nye momenter» i saken.

«Smaken er som baken»

Når det gjelder utbyggingen av områdene Ørsnes og Kaldnes, opplever jeg at det nesten renner inn innlegg fra forståsegpåere i spaltene. Noe er jeg enig i, og noe setter jeg spørsmålstegn ved. Den gamle bebyggelsen var kulturelt smakfull og sto for tradisjon. Den fortettede nye moderne tilnærmet funkisstilen, er trolig mer praktisk og mye mer ruvende. Det kunne vært skrevet bøker om temaet uten å oppnå enighet. Uttrykkene «smaken er som baken» og «noen liker mora og noen liker dattera» har rett.

Da jeg for over 50 år siden gikk med slengbukser, hadde langt hår og sang litt i et band, ble jeg foretrukket av jenta fra Teie. Mor likte ikke verken at jeg forlovet meg eller min hår- og klesstil. Beboerne både på Kaldnes og Ørsnes er stort sett fornøyde. Det samme er nok utbyggerne når de sjekker sin konto. Mange uttrykker at man bør puste med magen før man går bombastisk til angrep på andres meninger. Like fornuftig er uttrykket: «Magen blir mett før det øyet» og det øynene ser er til de grader forskjellig.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags