Tønsbergdagen – en liten korrigering

ORIGINALEN: Ragnar Torgersen (til venstre) og Hans Bredo Hogsnes var med på å arrangere den originale Tønsbergdagen i 1974. I dette innlegget forteller Tom Ludwigsen om Tønsbergdagen etter at Markedsføringsforeningen overtok ansvaret.

ORIGINALEN: Ragnar Torgersen (til venstre) og Hans Bredo Hogsnes var med på å arrangere den originale Tønsbergdagen i 1974. I dette innlegget forteller Tom Ludwigsen om Tønsbergdagen etter at Markedsføringsforeningen overtok ansvaret. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Takk skal dere ha, Ragnar Torgersen og Hans Bredo Hogsnes, for at dere trakk de lange historiske linjer og forklarte tradisjoner rundt Tønsbergdagen. Altfor mange tror at en slik dag «bare kommer», helt av seg selv. Innbyggerne trengte en oppdatering.

DEL

MeningerMen, Ragnar, tillat meg å hjelpe deg litt med hukommelsen din: Det var Markedsføringsforeningen i Tønsberg som dro Tønsbergdagen videre, og brakte den til nye høyder, om jeg må få si det.

LES OGSÅ: Skapte Tønsbergdagen for 45 år siden: – Det har aldri skjedd mer i Tønsberg, verken før eller siden

Vi overtok i 1976, og holdt det gående helt fram til opp imot tusenårsskiftet. Du var jo med videre, du. Jeg husker godt at du tok utfordringen på strak arm og ledet allsang på Seterkaféen for et par busslaster med pensjonister på avveie, som vi midt oppi det hele plutselig måtte ta oss av og underholde et par formiddagstimer.

Jeg satt selv i hovedkomiteen for Tønsbergdagen fra 1976 til 1998, jeg var prosjektleder i 1980, hvor vi avsluttet dagen i Bankettsalen med Jahn Teigen som hovedperson i vår variant av «Her er ditt liv». Helge Hammelow Berg var vert.

Inntektene fra auksjonene på Torvet var med og finansierte dagene, og bidro som regel hvert år med et lite overskudd, som vi brukte til å bistå institusjoner med trang økonomi til innkjøp av noe de ønsket seg veldig, men ikke hadde budsjett til. Piano til Træleborg sykehjem, ny kjøkkeninnredning til rehabiliteringssenteret på Solvang og radioer til Fossnes sentralhjem er det jeg kommer på i farta.

Og hvem husker vel ikke besøket av «Il Tempo Gigante»?

LES OGSÅ:

Kåre Holt ble tønsbergridder

Dessuten kåret vi «Årets Tønsbergridder». Blant mange store og kjente navn nevner jeg forfatteren av skuespillet «Kristina av Tunsberg», Kåre Holt, som til å begynne takket nei fordi han «ikke ville bli identifisert med et slikt kommersielt arrangement,» men som etter flere langvarige samtaler med Markedsføringsforeningens daværende dyktige og kløktige leder, Kjell Bjørge, likevel aksepterte. Det var stort – og ærefullt for oss. Hans flotte og meget spesielle takketale finnes i glass og ramme i Fylkesarkivet, så vidt jeg vet.

Den gang var Tønsberg Handelsstands Forening mer en «sosial medlemsklubb» for butikkeiere og -drivere, drister jeg meg til å påstå, ikke spesielt aktiv innenfor faget markedsføring. Derfor hadde medlemmene i de to foreningene stor glede og nytte av hverandre, Markedsføringsforeningen dro i gang og arrangerte ulike kurs og seminarer for ansatte: «selg mer til flere», plakattegnekurs, presentasjonsteknikker – you name it. Og ikke minst: Tolkning av markedsføringsloven, som kom på tidlig 70-tall, og som de handlende etter hvert måtte begynne å forholde seg til. Hva var f.eks. så galt med «tilgift»?

Handelsstandsforeningen kom på banen igjen mot slutten av 1990-åra, og etter hvert den nye strukturen i vår gamle by. Tønsberg Sentrum har modernisert arrangementet og gitt dagen nytt liv. I tillegg til mye annet de og Pulserende Kystperle samarbeider om og har fått til.

Takk – og ære være dem for det.

MYE MORO: Kåring av tønsbergriddere, show med Jahn Teigen, besøk av "Il Tempo Gigante" - Tom Ludwigsen har mange gode minner fra Tønsbergdagene, som også skaffet penger til institusjoner med trang økonomi.

MYE MORO: Kåring av tønsbergriddere, show med Jahn Teigen, besøk av "Il Tempo Gigante" - Tom Ludwigsen har mange gode minner fra Tønsbergdagene, som også skaffet penger til institusjoner med trang økonomi. Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags