Vi vil at det skal koke på Torvet!

Av

Et torg fylt av grønnsaker, frukt og bær. Det vrimler av folk. Slik huskes Torvet vårt fra gamle dager, og slik drømmer vi om at det skal være nå også. Men tiden har endret seg, og det har også handelen slik den var i gamle dager. Derfor vil vi tenke nytt nettopp for å skape liv på Torvet i vår tid.

DEL

MeningerForslaget om å gjøre endringer for innhold på Torvet skaper engasjement. Det kan fremstilles som at forslaget er å ta vekk det lille som er av liv på Torvet. Målet er snarere å endre innhold for å skape mer liv. Vi vil det skal koke på Torvet igjen!

LES OGSÅ: Planene på Torvet vekker reaksjoner: – Skjerp dere!!


Det er ingenting vi i Tønsberglivet vil mer enn å administrere et torv med kø av produsenter som får god tilgang på kunder som sørger for at det er liv laga å stå på byens torv å selge sine produkter. Men det er denne radikale endringen og mangel på tilgang av produsenter som kan prioritere torvsalg som gjør at vi mener vi må se annerledes på hva vi skal bruke Torvet til i fremtiden. Vi i Tønsberglivet vil på ingen måte begrense aktiviteten, men vi tror at vi må ta inn over oss faktiske endringer både hos forbrukeren og at byen utvikles og utvides.

LES OGSÅ: Nå kan det bli slutt på jordbærboder på Torvet: – Det er en relativt liten aktivitet, som lager noen utfordringer


I det som var Vestfold fylke produseres 25 prosent av landets grønnsaker og er dermed størst på grønnsaksproduksjon. Selv her hos oss selger bonden sine varer gjennom dagligvaren og det er der de fleste av oss plukker med oss det vi trenger av kjøtt, fisk, grønnsaker og såper med mer. Dessverre er de flest av oss fanget i hverdagslogistikken og vi gjør unna mest mulig på kjappest mulig måte.

Noen produkter finner vi fortsatt på Torvet. Vi er heldige som har lokale leverandører av jordbær, og vi er heldige som kan kjøpe ferske bær på vår bytur. Vi ønsker å få plass til disse fortsatt, men forslaget er å gi rom for å kunne bruke hele Torvet til kultur- og opplevelsesformål så ofte som mulig og også kunne gi torvhandlere forutsigbarhet.

LES OGSÅ: Dette kjøpesenteret i Tønsberg satte ny rekord: – Det er ganske vilt

Blir annerledes

Farmannstorvets funksjon skal endres. I byromsstrategien og gatebruksplanen er det flotte planer for dette området, et mer kompakt område, et kollektivknutepunkt som vil være velegnet også til å romme en markedsplass. Dette arbeidet starter allerede nå. Her vil det passere tusenvis av mennesker og grunnlaget for kjøp og salg vil være større. Da øker mulighetene for at flere selgere vil komme til.

LES OGSÅ: Det ble akkurat den folkefesten alle ville ha

Torvet må bli en attraktiv møteplass selv når leieinntekten går ned og torvhandlerne ikke lenger står i kø for å selge varer. Vi må igangsette andre aktiviteter slik at folk igjen finner veien til Torvet med andre behov som skal fylles enn de vi hadde på 50-tallet. Skal vi følge de nasjonale og internasjonale trendene må vi skape mer opplevelser for å trekke folk til byen.

LES OGSÅ: Her ligger de tomme butikklokalene på rekke og rad, men snart kan det bli nytt liv i «spøkelseskvartalet»

Opplevelser skaper liv

Tønsberglivet har drevet Tønsberg torv for Tønsberg kommune i fire år, og det har vært testet og gjennomført mange ulike konsepter. Vi ser at når vi har arrangementer og skaper opplevelser blir det liv på Torvet. Handelens dag, gjenbruksmarkeder, Færderfestivalens aktiviteter på Torvet, Tønsbergdagen, Street Food Festival, barnehagearrangement, julegrantenning og julekonserter for å nevne noe. I tillegg ser vi at strukturelle endringer som for eksempel benkene vi satt inn og den vakre lysgata har skapt mer aktivitet. Dette må vi ha mer av.

LES OGSÅ: Restaurantkjeden har fått flere Tønsberg-tilbud: – Det er i grenseland

Vi vil ha blomster, kaffe og boller og andre ting som selges fra faste boder hele året. Flere konsepter skal inn på Torvet og det skal arrangeres mer. Vi vil skape forutsigbarhet gjennom mer permanente løsninger som gjør at du og jeg legger turen innom Torvet.

Så understreker jeg at dette er et forslag lagt frem av Tønsberglivet, og at det er Tønsberg kommunes politikere som gir retningslinjer gjennom torvreglementet og avgjør utfallet av saken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags