Senterpartiet vil legge ned arbeidsplasser i Tønsberg

GODT STED: Målet med utflytting av statlige arbeidsplasser er ikke å spre dem tynt utover landet, men å bygge opp sterke fagmiljøer der tilgangen på høyt utdannet arbeidskraft er god. Det er den i Tønsberg, mener Carl-Erik Grimstad (V), her sammen med Helfo-sjef Jan Mathisen utenfor hovedkontoret på Korten.

GODT STED: Målet med utflytting av statlige arbeidsplasser er ikke å spre dem tynt utover landet, men å bygge opp sterke fagmiljøer der tilgangen på høyt utdannet arbeidskraft er god. Det er den i Tønsberg, mener Carl-Erik Grimstad (V), her sammen med Helfo-sjef Jan Mathisen utenfor hovedkontoret på Korten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Har Sp nådd bunnen av unyansert og inkonsekvent distriktspolitikk, spør Carl-Erik Grimstad (V)

DEL

MeningerHelfo er en stor arbeidsplass i Tønsberg, men antakelig den statlige virksomheten som de færreste har et forhold til. Det er ikke så merkelig for etaten forholder seg stort sett til behandlere, leverandører og tjenesteytere i helsesektoren. Den utadrettede delen av Helfo, og den publikum har mest befatning med, er portalen Helsenorge.no som blant annet gir informasjon om fastlegeordningen etc. Etaten forvaltet i 2017 i alt 34 milliarder kroner. Hovedkontoret til Helfo, på Korten, har ca. 195 ansatte og er et betydelig tilskudd til byens vitale kompetanse innenfor offentlig administrasjon.

Helfo har til nå holdt til på 22 steder i landet, men har i det siste gjennomgått en betydelig digitalisering av sine tjenester, slik at antall ansatte kan kuttes ned. Det frigjør flere helsekroner til bruk på behandling og forebygging. Fra nå av kommer etaten til å holde til i Tønsberg, Fredrikstad, Mo i Rana, Kirkenes samt på Ørsta og Sola. I forbindelse med nedleggingen blant annet av en rekke små kontorer andre steder i landet. Samtidig flyttes arbeidsplasser ut fra Oslo, Bergen og Kristiansand.

LES OGSÅ: Helfo kutter kraftig, men ikke i Tønsberg

God regionpolitikk

I mine øyne er dette et utmerket eksempel på regjeringens regionpolitikk. Målet med utflytting av statlige arbeidsplasser må ikke være å spre virksomheter over hele landet som et tynt lag med prim, men å bygge opp kompetente og vitale arbeidsmiljøer der tilgang på høyt utdannet arbeidskraft er god. Noe av det som hindrer akademikere fra å bosette seg utenfor våre største steder er at det gjerne følger en ektefelle, med tilsvarende utdannelse, med på lasset som gjerne også vil benytte sin kompetanse. Et slikt sted er Tønsberg som har et fortrinn ved at en rekke statlige etater er plassert nær bykjernen.

Det er grunn til å ha forståelse med Helfos ansatte i de nevnte storbyene og som nå blir nødt til å flytte eller slutte i jobben. Slik er det med all statlige utflytting og det er få erfaringer med at denne politikken på lengre sikt ikke har vært vellykket. Den nåværende regjeringen har bidratt til å flytte ut 800 statlige arbeidsplasser – dette er det mangedobbelte av det den rød-grønne regjeringen fikk til.

LES OGSÅ: Vi er best tjent med konkurranse om taxfree

Vil skru klokken tilbake

Senterpartiet gjør nå et stort nummer av at det vil være god distriktspolitikk å flytte arbeidsplasser fra Tønsberg og ut i de 22 etablerte Helfo-kontorene landet rundt. Debatten om Helfos omorganisering utgjorde nylig et av de merkeligste kapitler i partiets historie. Da kastet det seg et helt korps av ulik helsepolitisk kompetanse seg på en debatt i Stortinget i et forsøk på å hudflette helseministeren for hans «sentraliseringsiver». Det er ganske ufattelig av partiet i sin iver etter å skru klokka tilbake nå, i klare ordelag, går inn for å legge ned arbeidsplassene i Tønsberg.

Helseministerens brev til Helse- og omsorgskomiteen i sakens anledning gir god innsikt i hva han mener med Pasientens helsetjeneste. Det er på 18 sider. Det dreier seg blant annet å frigjøre mest mulig ressurser til bruk i pasientrettet arbeid.

Skal man få mer helse for hver krone, er det temmelig meningsløst å holde hånden over en gammelmodig og dyr organisering av en statlig etat. Det har de fleste forstått. Men altså ikke Senterpartiet, som tvert i mot bruker statsrådens grundige og lange utredning som et tegn på at han har dårlig samvittighet. Har vi nå nådd bunnen av dette partiets unyanserte og inkonsekvente distriktspolitikk?

Carl-Erik Grimstad synes TB er koseavis. Foto: Harald Strømnæs

Carl-Erik Grimstad synes TB er koseavis. Foto: Harald Strømnæs Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags