Gå til sidens hovedinnhold

Jeg vil ikke klage, men akkurat nå...

Artikkelen er over 3 år gammel

Fører julen til mer ensomhet? Vi i Kirkens SOS opplever at mange er flinke til å ta vare på hverandre i høytiden. Men, den vonde ensomheten kan bli enda tyngre å bære hvis livet ikke passer inn i den perfekte juleklisjeen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Jeg har hatt et godt liv! Jeg vil ikke klage. Jeg har så mye å være takknemlig for! Men akkurat nå er det Kirkens SOS som er den stroppen jeg henger i!».

Det var natt til julaften for noen år siden. Den eldre damen pratet med en av våre frivillige på telefon. Det var ingen andre å feire høytiden med det året.

Noen ganger er det utfordrende å kjenne at nærmest hele samfunnet bygger opp under en forventing om at alt skal være så utrolig hyggelig, og at alle skal glede seg til jul. Slik er ikke virkeligheten. Hva hvis jeg er nyskilt, kanskje har jeg en sykdom eller et handikap som gjør det vanskelig å være sosial, kanskje har jeg ingen familiemedlemmer som bryr seg eller kanskje jeg rett og slett ikke har råd til å kjøpe gaver til barna mine?

En god prat kan gjøre oss litt mindre ensomme. Nettopp derfor er sitatet fra den eldre kvinnen så flott! Hun hadde levd et langt liv, og hun visste nettopp det. Livet hadde vært godt på mange måter, men akkurat nå var hun ensom.

Det aller flotteste var at hun tok mot til seg og ringte oss midt på natten. Livet hadde lært henne at noen ganger, ja da kan en god prat hjelpe til med å snu de triste tankene og gjøre oss litt mindre ensomme.

Medmennesker

Den frivillige som svarer på telefonen er ikke ekspert, men et helt ordinært medmenneske, med en bevissthet om at livet er skjørt, En som ønsker å være til hjelp for en annen, som vet at, kanskje i morgen, ja da kan en selv være den som trenger støtte.

Julen bærer med seg et budskap om håp og kjærlighet. Det er også selve utgangspunktet for Kirkens SOS sin eksistens. Det er godt å vite at det alltid sitter frivillige på vakt hos oss, dag og natt, klare til å ta imot neste samtale med deg, eller andre som kjenner på ensomhet – også i julehøytiden.

Vi i Kirkens SOS ønsker deg en fredelig jul.

 

Kommentarer til denne saken