Provosert i sommervarmen: Jeg ligger på stranda og leser Magnus Marsdals utmerkede bok «Frihetens mødre». Han beskriver at det er det mange som føler seg sviktet av velferdsstaten, som føler at noen sniker i køen og at velferdsstaten ikke er for dem. Da popper det inn en epost fra Tønsberg kommune på telefonen. Den gjør meg så provosert at jeg griper tastaturet.

Det er kommunaldirektør Jan R. Eide som skriver om parkeringa på Slottsfjellskoleområdet. Det er egentlig en flere år lang historie, der parkeringsgiganten Micasa har tatt seg til rette og etablert en kommersiell parkering i Slottsfjellets skolegård og på håndballbanen. Eide skriver i sin epost at det er ulovlig. Dette har Fjerdingen Vel varslet kommunen om for flere år siden, gjennom gjentatte e-poster.

Micasa er en stor profesjonell kommersiell aktør i parkeringsbransjen. De vet også at de må søke om tillatelse for å drive kommersiell parkeringsvirksomhet. Likevel tar de seg til rette.

LES OGSÅ: Sabler ned Tønsberg kommune: Sammenligner byggingen av nytt politihus med Tjøme-sakene

Gjør ingen ting

Tønsberg kommune gjør tilsynelatende ingen ting. Det betyr at vi har en rettstilstand der enhver vanlig innbygger som parkerer ulovlig i Tønsberg kan få et kraftig gebyr, men der den som driver ulovlig parkeringsvirksomhet både kan kreve inntekter av parkering og gebyr, uten at noen griper inn.

Hvis kommunen vil bestemme seg til å gripe inn nå:  Hva vil skje med den ulovlige profitten som er tatt inn på parkering mens kommunen har sittet med hendene i fanget? Vil den bli beslaglagt?

LES OGSÅ: Odd ga opp å parkere, men fikk faktura i posten: – Er det ikke mulig å angre seg lenger?

Skal innbyggerne ha tiltro til kommunen, må det være en velfungerende forvaltning som svarer på henvendelser fra innbyggerne. Innbyggerne må føle seg sikre på at de ikke blir utsatt for forskjellsbehandling. Eksempler på ulik praksis undergraver troen på at kommunen er der for oss alle, og den undergraver respekten for lover og regler. Hvorfor skal jeg følge reglene hvis andre slipper å gjøre det?

LES OGSÅ: Thor Olaf kjørte to meter for langt – nå kommer fakturaen i postkassa

Forskjellsbehandling

Et eksempel på det er en annen sak fra Fjerdingen: En nabo pusser opp huset sitt. De gjør alt «etter boka», dvs. innhenter nabotillatelser og søker kommunen om alle detaljer om hva de skal gjøre når de pusser opp huset. For søknaden må det betales et gebyr.

Rett etterpå pusses nabohuset opp. Det er kjøpt av en byggmester som kjøper seg opp med en rekke hus som han leier ut. Han innhenter ingen nabotillatelser. Det jobbes til tider der vanlig arbeidsfolk ikke jobber,  altså i helger og på kvelder. Det lages nytt vindu som kanskje ikke er brannsikkert. Det tar måneder før kommunen bekrefter at det ikke er registrert noen søknad om byggetillatelse/ombygging på denne eiendommen.

LES OGSÅ: Bråk i sameiet Eplehagen: Wenche fikk pengekrav, men får ikke vite navnet på regnskapsfører

Altså: Den ene søker kommunen, den andre  driver muligens  med arbeidslivskriminalitet. Følger kommunen opp dette? Det har det i løpet av mange måneder ikke vært mulig å få svar på. Hvorfor skal folk være opptatt av å unngå svart arbeid om ikke kommunen er opptatt av å hindre det samme?

LES OGSÅ: Avdekket omfattende regelbrudd blant jordbærprodusentene: – Det har blitt funnet avføring fra mennesker nær åkrene

Maktesløshet

Tredje eksempel er mer personlig:  Før jul  2017 kom en kommunal ansatt og felte  et tre som jeg for litt over 20 år siden planta på fortauet mitt. Historien er omtalt av Tønsbergs Blad tidligere.  Jeg skrev en omfattende klage til kommunen. Landbrukskontorets saksbehandler, som ga fellingstillatelse, påpekte at «treet var så lite at det ikke hadde betydning for det biologiske mangfoldet».

LES OGSÅ: Ekteparet har passet på treet i 20 år. Uten forvarsel hogget kommunen det ned.

Ja, treet rakk jo bare å bli et par å tjue år før det ble felt. Derfor krevde jeg at kommunen kom med et nytt tre som var minst 20 år gammelt. Trur du vi får svar? Nei.  Det er en maktesløs følelse når kommunen kommer med motorsag og der vår klage ikke blir behandla.

Dette var saker som jeg kjenner til. Det er kanskje småsaker. Men det er ikke småsaker om dette er måten Tønsberg kommune behandler sine innbyggere på.

LES OGSÅ: Kampen mot storutbyggingen ble tidenes teambuildings-øvelse

Jeg er så heldig at jeg også er leder i kommunens kontrollutvalg. Både jeg og resten av medlemmene i Kontrollutvalget frykter at kommunen har mangler på dette området. Derfor har Kontrollutvalget startet en revisjon der vi ser på Tønsberg kommunes overholdelse av saksbehandlingsfrister og svarfrister. Rapporten vil komme i løpet av høsten.