Valløbomben: Informasjonsansvaret ble tatt på alvor

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag kveld sprengte forsvaret bomben som fredag ble funnet på Vallø. Lyden fra eksplosjonen ved Rauer i Østfold etterlot liten tvil om hvor alvorlig situasjonen kunne blitt hvis bomben hadde gått av der den ble funnet.

DEL

Leder 

Det er ingen spøk når eksplosiver som dette blir avdekket like ved et tettbebygd boligområde. Operasjonen med å evakuere folk som kunne bli berørt, sikre området så godt som mulig og frakte vekk bomben, var hundre prosent vellykket. At alt gikk så bra, skyldes profesjonell innsats fra politi, brannvesen, forsvaret og sivilforsvaret, Kystverkets sjøtrafikksentral i Horten, Skjærgårdstjenesten, helsevesenet, Tønsberg kommune og Esso.

Publikum må få svar

 I slike situasjoner er naturligvis informasjon til publikum svært viktig. Det merkes godt på antall henvendelser til TBs nyhetsredaksjon. Pågangen var enorm.

LES OGSÅ: Cathrine ble kjørt hjem i politibil for å hente medisiner: – Det virket nesten som det hadde skjedd en katastrofe

Informasjon og omsorg

Sør-Øst politidistrikt styrte operasjonen, og skjøttet sitt informasjonsansvar overfor publikum og media på en forbilledlig måte. Mye av æren for det tilskriver vi Frank Gran (bildet), som leder ordensseksjonen i Tønsberg. Han var publikums- og pressekontakt fra operasjonen startet til den ble avsluttet, uten at verken folk eller eiendom ble skadet. Han hadde flere møter med de over 200 evakuerte. Han beroliget, ga god informasjon og ikke minst – han viste tydelig omsorg for innbyggerne som naturligvis var bekymret.

– Han fikk oss til og med til å le, kan vi lese på våre Facebook-sider.

LES OGSÅ: Politiet: – Jeg er mektig imponert over befolkningen på Vallø

Stort medietrykk

Når alvorlige situasjoner oppstår, blir medietrykket alltid enormt. For de etatene som har som hovedoppgave å løse en fra før av vanskelig situasjon, kan det oppleves som en ekstra belastning. Det har vi forståelse for. Likevel er det viktig å understreke at samfunnet har rett til å få vite så mye som mulig, og det er massemediene som har apparatet som skal til for å spre informasjonen.

LES OGSÅ:  Esso starter detaljert gjennomgang av bombefunnet: – Nesten umulig å vite hvor mange bomber som kan være der

Bombeoperasjonen på Vallø viste at det er mulig å informere tilstrekkelig. Politiet var dyktige til å sende nye twitter-meldinger. Informasjonsdirektør i Esso, Tore Revå, bidro også med viktig informasjon.

Dermed var TB også i stand til å levere oppdaterte nyhetsreportasjer fra bomben ble funnet til det smalt ved Rauer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags