Historien tilsier at vi må være på vakt!

ADVARSEL: Forfatteren advarer mot å slippe partiet Rødt og lederen Bjørnar Moxnes til makten. Her fra Moxnes' 1. maitale i Tønsberg i 2015.

ADVARSEL: Forfatteren advarer mot å slippe partiet Rødt og lederen Bjørnar Moxnes til makten. Her fra Moxnes' 1. maitale i Tønsberg i 2015. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vi må se opp for partiet Rødts ideologi i en tid da globaliseringen møter økende motstand verden over, mener Thomas Berntsen

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Får partiet Rødt viljen sin, vil Norge gå konkurs og velferdsstaten bryte sammen». Slik åpner Hanne Skartveit sin kommentar, «Den røde forføreren» på VG.no den 30 juni, og forklarer videre at Bjørnar Moxnes leder et parti som ønsker å avskaffe kapitalismen. Skartveit advarer oss mot at Rødt øker sin oppslutning til nær fem prosent på landsbasis i de siste målingene.

Jeg vil gjerne kort dele noen tanker som kan ekspandere Skartveits advarsler, og oppfordre oss i Norge til å ta litt lærdom fra historien. Mot slutten av 1800-tallet så verden en utvidelse av den globale handelen og nye teknologiske fremskritt som skapte flere muligheter for flere mennesker å ta del i den økonomiske vekst som verden opplevde. På begynnelsen av 1900-tallet derimot kom en reaksjon på denne økende globale handelen i verden, en reaksjon som førte til en katastrofal svekkelse av datidens europeiske demokratier.

LES OGSÅ: Rødt vender ryggen til sårbare barn og unge.

Både kommunismen og fascismen oppsto som en reaksjon på globalisering, og de både virkelige og antatte ulikhetene den skapte. Den kommunistiske Sovjetunionen, som ble grunnlagt i 1922, spredte sin egen samfunnsmodell utover gjennom Europa. Kommunistene satt med makten i nesten 70 år i Sovjetunionen, og over 40 år i Øst-Europa. De forfektet et styresett hvor en lydig partielite hadde monopol på fornuften og skulle lede samfunnet mot en bestemt fremtid i overensstemmelse med angivelig uforanderlige historiske lover. Vi vet alle hvordan dette endte.

LES OGSÅ: Familiene som ble sendt i døden

Ikke beskyttet

Det er kanskje fristende å tro at vår demokratiske arv i Norge automatisk beskytter oss mot det scenario vi så i den tidens Europa, men i dag gjentar den samme historien seg i grove trekk: en økt motstand mot globalisering og økt venstre-ekstremisme får fotfeste. En karismatisk politisk forfører som taler mot kapitalisme og private økonomiske interesser kan lett lure til seg mange tilhengere og komme langt før folket tar til fornuften og innser de ble lurt.

LES OGSÅ: Nå er det søren ikke lett å unngå politikerforakt

Bjørnar Moxnes og Rødt representerer nettopp et slikt scenario, og påstår at arbeiderklassen «må være den drivende og avgjørende kraften i det opprøret som skal føre menneskeheten ut av kapitalismen og inn i det nye samfunnet: sosialismen.» Dette er sitat fra prinsipp-programmet til Rødt, forresten, hvis dere skulle undre dere over hvordan Rødt ønsker å ta makten. De snakker riktignok ikke om væpnet revolusjon lenger, men fortsatt ønsker de revolusjon og opprør fra dagens demokratiske tilstand.

Det er lett å si at historien ikke gjentar seg og at vi i dag er bedre opplyst. Men, selv om man ikke tror at historien kan gjenta seg, kan vi i hvert fall lære av den. Og europeisk historie fra forrige århundre forteller oss å nettopp være på vakt i tider som disse. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags