Rødt vokser – høyresida går til angrep

SVARER: Ole Marcus Mærøe (Rødt) mener Thomas Berntsens advarsler mot økt makt til Rødt skyter over mål.

SVARER: Ole Marcus Mærøe (Rødt) mener Thomas Berntsens advarsler mot økt makt til Rødt skyter over mål. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Høyremannen Thomas Berntsen – for anledningen uten å nevne eget partimedlemskap, trolig for å framstå som «quot;nøytral observatør»quot; – har et innlegg på trykk på Tønsbergs Blads nettside 2/7 2018, der han desperat prøver å klistre Rødt til den autoritære tradisjonen som etter hvert utvikla seg i østblokklanda.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Innlegget er ikke særlig overbevisende. Berntsen setter likhetstegn mellom fascisme og kommunisme, og hevder begge vokste fram på 1900-tallet som reaksjon mot globalisering.

LES OGSÅ: Historien tilsier at vi må være på vakt!

Dette er ikke riktig: Kommunismen vokste for alvor fram på midten av 1800-tallet, som den mest radikale delen av arbeiderbevegelsen, som en reaksjon på den bunnløse nøden arbeiderklassen i byene levde under. Kommunismen var internasjonalistisk og antirasistisk – det stikk motsatte av fascisme.

Denne koblinga er også en fornærmelse mot alle på venstresida som har slåss mot fascisme – norske kommunister var de mest aktive motstandsfolka under krigen, og venstresida har vært ryggraden i antirasistisk og antifascistisk arbeid siden da. Det var konservative partier som hjalp fascister til makta i for eksempel Tyskland, og deler av det konservative miljøet her hjemme sverma også for fascismen.

LES OGSÅ: I et demokrati har mennesker rett til å gjøre ukloke valg

Måtte ikke gå galt

Vi kan være enige om at østblokklanda – med Sovjetunionen i spissen – utvikla seg i en autoritær og udemokratisk retning. Men det skjedde under ganske andre forhold enn vi kjenner i dagens Norge: Russerne hadde kun erfaring med tsarens enevelde, befolkninga var ekstremt dårlig utdanna og landet var omringa av fiender som jobba med alle midler for å gi makta tilbake til aristokratiet. Det var ikke forutbestemt at det gikk gærent – det er ingen tvil om at bolsjevikene gjorde avgjørende feil på veien – men det er ikke rart at det gikk som det gikk.

LES OGSÅ: Blendet av sin egen bedreviterarroganse har avisen i veisaken i lang tid drevet en kampanje for ordførerne i Tønsberg og Færder

Å anta at det samme automatisk vil skje i Norge i dagens situasjon er latterlig. Vi har godt over hundre år med demokratisk tradisjon, en godt utdanna befolkning, et langt høyere teknologisk nivå som kan gjøre planer dynamiske heller enn forstokka, og ikke minst: Vi har lærdommene fra hva som blei gjort gærent i land som Sovjetunionen. Vi kan bygge en demokratisk sosialisme i Norge – som bygger på vår egen historie og demokratiske tradisjon. Vi lever ikke under 1. verdenskrig, og Erna Solberg er heldigvis ikke Nikolai II.

LES OGSÅ: Når Carl-Erik Grimstad snakker om bedreviterarroganse, da lytter jeg

Og det er ikke akkurat som om kapitalisme og demokrati automatisk henger sammen, sånn som høyresida hevder: For det første finnes det nok av eksempler på at kapitalistiske land har gått i despotisk retning, som i Pinochet sitt Chile eller de fascistiske landa i forrige århundre.

Demokratiet truet

For det andre er demokratiet sjøl i land som Norge på gradvis vikende front: Nyliberale, overnasjonale organer som EU gjør politikk som står i motsetning til kapitalens profitthunger mer og mer umulig. Når strømmen blei liberalisert, økte prisene folk må betale drastisk. Om vi ville ta strømmen tilbake til offentlig kontroll og eie: Ville vi få lov til det? Sjøl med flertall på Stortinget? Det er kapitalismen i dag som blir mer og mer autoritær.

LES OGSÅ: Nå kan nettleien øke for strømkunder

Det er i et sånt perspektiv Rødt mener en revolusjon før eller siden vil bli nødvendig – ikke mot demokratiet – som Berntsen hevder – men tvert om for å forsvare demokratiet mot kapitalkreftenes innsnevring av det politiske handlingsrommet.

Rødt vokser fordi vi gir svar på de utfordringene arbeidsfolk i dag står overfor, med økende forskjeller, sosial dumping som raserer det organiserte arbeidslivet og galopperende høyrepopulisme, som her i Norge er hjulpet inn i regjering av Berntsens parti.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags