Senterpartiet vil ha aktive barn

SA FRA: Niendeklassingene Elisa Dahle og Mai Spone Bergh gikk nylig ut i Tønsbergs Blad og fortalte at de i årevis er blitt lovet en finere skolegård ved Byskogen, uten at noe har skjedd. En betimelig etterlysning, mener Sp-politiker Jill Eirin Undem.

SA FRA: Niendeklassingene Elisa Dahle og Mai Spone Bergh gikk nylig ut i Tønsbergs Blad og fortalte at de i årevis er blitt lovet en finere skolegård ved Byskogen, uten at noe har skjedd. En betimelig etterlysning, mener Sp-politiker Jill Eirin Undem. Foto:

Av

Barn som er fysisk aktive får en lang rekke med helsefordeler. Å være i aktivitet vil blant annet redusere risikoen for overvekt og fedme, det vil gi bedre kondisjon og hjertehelse, forbedret koordinasjon og balanse, bedre mental helse og bedre søvn.

DEL

LeserbrevVerdens helseorganisasjon (WHO) har satt ni mål for å redusere for tidlig død av ikke smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes. Ett av målene er å redusere andelen av inaktive barn og unge i perioden 2010 til 2025. Inaktivitet betyr her mindre enn 60 minutter fysisk aktivitet per dag. Norge er ikke i nærheten av å nå dette målet.

En undersøkelse av 1300 barnehagebarn i alderen 3–6 år i Sogn og Fjordane viste at bare halvparten var så fysisk aktive som Helsedirektoratet anbefaler. Situasjonen er antagelig ikke veldig ulik i Tønsberg.

LES OGSÅ: Løping og vektnedgang: Handler ikke om hvor fort, men hvor langt

UngKan3 er en nasjonal kartlegging hvor Norges idrettshøgskole og Folkehelseinstituttet har undersøkt fysisk aktivitet stillesittende tid og fysisk form blant 6-, 9- og 15-åringer. Resultatene viser at aktivitetsnivået stort sett har vært stabilt i perioden fra 2005 til 2018. De mest aktive er seks år gamle gutter, der 94 prosent oppfyller anbefalingen om å være fysisk aktiv i minst 60 minutter om dagen. Minst aktive er 15 år gamle jenter, der bare 40 prosent oppfyller anbefalingen.

Men det skal ikke så mye til for å bedre disse resultatene. Dersom hele utvalget for eksempel økte den moderate til harde fysiske aktivitet med 10 minutter i gjennomsnitt hver dag, vil andelen som når anbefalingen øke fra 72 til 87 prosent hos 9-åringene og fra 46 til 65 prosent hos 15-åringene.

LES OGSÅ: Kim Stian har kjøpt treningssenter: – Den største konkurrenten vår er fortsatt sofaen

Også bra for hjernen

Studier viser også at fysisk aktivitet har en positiv effekt på depresjon, angst og atferdsproblemer og kan gi styrket selvbilde, bedre sosial tilpasning og økt trivsel. Spreke barn bruker i tillegg hjernen mer aktivt for å løse kompliserte oppgaver enn mindre spreke barn gjør. Fysisk aktivitet er altså viktig for læring.

Så når elevene ved Byskogen skole etterlyser mer utfordrende uteområder med flere muligheter for aktivitet, er det et betimelig krav. I tillegg til foreldre, har kommunen som eier av barnehager og skoler, hvor barna våre tilbringer store deler av hverdagene, et ansvar for å legge til rett for mer fysisk aktivitet.

LES OGSÅ: – Urettferdig at det aldri blir vår tur

Senterpartiet vil ha spennende og utfordrende uteområder i barnehagene og aktivitetsanlegg som lekeapparater, ballbinger, klatrestativer, og hinderløyper på skolene som kan fungere som nærmiljøanlegg på kvelds- og fritid. Barn som leker. Barn som er fysisk aktive. Barn som ler. Det vil Senterpartiet kjempe for.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags