Gå til sidens hovedinnhold

Redaktør Sigmund Kydland: – Dette er et knyttneveslag mot alle kvinner

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter å ha lest historien om psykiateren hadde sex med en psykisk nedbrutt kvinne etter han hadde gitt henne Vival, og som nå er tilbake på jobb på sykehuset, lurer jeg på én ting: Hvordan tør sykehusledelsen la denne mannen behandle sårbare kvinner?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er de samme spørsmålene som foreldrene til Charlotte Thoresen sitter med. Deres historie er vel kjent for Tønsbergs Blads lesere, men jeg repeterer litt likevel.

LES SAKEN: Psykiater mistet autorisasjonen etter han hadde sex med full og psykisk nedbrutt kvinne - nå er han tilbake på jobb (+)

Charlotte Thoresen var psykisk nedkjørt og alkoholpåvirket da hun kontaktet en psykiater hun kjente og hadde tillit til. Hans respons var å invitere henne hjem, gi henne det sterke legemiddelet Vival, og ha sex med henne.

Tre år senere ble psykiateren dømt til 11 måneders fengsel, for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av tillitsforhold. En klokkeklar dom, som han anket.

Frikjent

Da ankesaken skulle opp for lagmannsretten var Charlotte Thoresen død. Og siden hun hadde gått bort var det ikke nok bevisførsel til å dømme psykiateren, som dermed ble frikjent.

Statens Helsetilsyn grep inn året etter den frifinnende dommen, og tok autorisasjonen fra psykiateren. Deres konklusjon er klar og tydelig:

«Statens Helsetilsyn finner at dine handlinger er i strid med kravene til etiske holdninger og adferd som forventes av en lege. Vi har samlet sett kommet til at du er uegnet til å utøve et yrke som lege på grunn av adferd uforenlig med yrkesutøvelsen»

At Helsetilsynet bruker uttrykket «samlet sett» er ikke tilfeldig. Sommeren etter at psykiateren tok Charlotte Thoresen med seg hjem ble han nemlig suspendert fra en jobb som overlege på et annet sykehus. Grunn? Psykiaterens forhold til en annen pasient.

Senere har fylkesmannen i Vestfold blitt varslet av pårørende til andre pasienter som skal ha hatt seksuelle relasjoner til samme mann.

Skremmende mønster

Dette danner et skremmende mønster. Gang etter gang går psykiateren over grensene. Det er lett å være enig i helsetilsynets vurdering: «Uegnet til å utøve et yrke som lege».

Men nå har Helsetilsynet snudd, og gitt psykiateren autorisasjon, riktig nok begrenset. To år etter at de vurderte ham som uegnet. Og Sykehuset i Vestfold har gjort sin egen vurdering – og lar ham igjen skrive ut medisiner og behandle pasienter.

De skal ha vurdert faren for gjentakelse. Med denne psykiaterens historikk bør akkurat den faren være svært grundig vurdert.

Utnyttet

Klinikksjef Finn Hall ved SiV prøver å glatte over det som har skjedd ved å påpeke at Charlotte Thoresen ikke var pasient ved dette sykehuset da hun ble hentet hjem til psykiaterens piller denne kvelden. Det betyr ingenting.

Psykiateren utnyttet sitt tillitsforhold og medisinerte en psykisk nedkjørt kvinne og fikk sex. Nå stoler SiV på at han har endret adferd, og at en psykiater som nylig var uegnet for legeyrket igjen skal møte kvinnelige pasienter. De bør ha rett.

Kommentarer til denne saken