Den 5. juli kunne man lese atter et klageinnlegg vedrørende DAB-radio, denne gang signert politisk nestleder i Vestfold og Telemark Frp, Thorleif Fluer Vikre. Han er langt fra den eneste som er misfornøyd med den digitale overgangen. Forskjellen er at han representerer et parti som ønsker å gjeninnføre FM. Det var som kjent en rødgrønn regjering som gikk i bresjen for overgangen til DAB, mot Frps stemmer.

LES OGSÅ:  DAB = Dårlig Audio Broadcast!

Her er det vel på sin plass å nevne at Vikre og jeg deler politisk ideologi da jeg selv er Frp-sympatisør. I motsetning til den politiske nestlederen og partiet for øvrig mener jeg imidlertid at DAB er et gode fremfor et onde, og dermed kan jeg – om enn noe motvillig – krysse av for ett fornuftig rødgrønt vedtak. Jeg er med andre ord på en aldri så liten kollisjonskurs med «mitt» parti. 

Grunnen til at jeg engasjerer meg  er at jeg vet at DAB funker. Totalt har jeg hittil montert DAB-radioer i fem biler, og i tre av dem har jeg gjort jobben selv – til tross for at jeg er kjent for å ha litt flere enn to tommeltotter. Grundige studier av monterings- og bruksanvisninger har betalt seg i form av full dekning nær sagt over alt. Ikke har det vært spesielt vanskelig heller. Det handler som oftest om å ha en viss interesse for å løse problemer, ikke bare konstatere dem med påfølgende sutring og tvilsomme gloser. Sagt på en annen måte: Når det ikke fungerer kan det være lurt å sjekke eget utstyr før man banner et helt system opp og i mente.

LES OGSÅ: 4 av 10 mener det er greit å spise og drikke når de kjører bil

Uforståelig av TB

 

Tønsbergs Blad har vært en av de flinkeste i klassen når det gjelder å fortelle hvor dyrt, vanskelig og totalt ubrukelig DAB er. For meg som strålende fornøyd radiolytter har det vært uforståelig at en avis velger å helle bensin på et allerede godt etablert bål fremfor å fortelle leserne hvordan de kan få nyanskaffelsene til å fungere.

Derfor tok jeg kontakt med avisen og ga dem en utfordring: «La en av deres medarbeidere bli med meg på tur i min bil. Vedkommende journalist skal få bestemme nøyaktig hvor vi skal kjøre, for jeg har klokkertro på at radioen vil virke over alt». 
 

Det ble en interessant opplevelse. Journalisten hadde flere forslag til steder vi skulle kjøre der han stadig opplevde bortfall av signaler. På denne turen var det full dekning hele veien, til min store glede og journalistens store frustrasjon. Senere fikk TB besøk av eksperter, og det ble da avdekket brukerfeil i én bil og behov for programvareoppdatering i en annen. Dekningen var det imidlertid ingenting i veien med.

LES OGSÅ: Bompengeparti vil utfordre Frp

Inviterer på biltur

 

At Thorleif Fluer Vikre og hans parti forsøker å slå politisk mynt på generell misnøye er i og for seg uproblematisk, og når sant skal sies er vel dette noe vi FrP'ere er gode på. Jeg synes likevel det minner om økonomisk uansvarlighet å tale for at FM og DAB skal leve side om side. Ideelt sett hadde dette selvsagt vært det aller beste, men de fleste forstår nok at det er dyrere å drifte to radiosystemer enn bare ett. I tillegg vet vi at FM-senderne over det ganske land er gammelt utstyr med behov for kostbare oppgraderinger. Med tanke på hvor regningen til slutt hadde havnet tror jeg det er bedre å konsentrere seg om den nye digitale plattformen, og heller bidra til å fjerne myter og fordommer slik at folk kan få den hjelpen de måtte trenge for å få utstyret til å fungere.

LES OGSÅ: Her blir det ny asfalt – du må regne med støy om natta

Herved gir jeg samme utfordring til Thorleif Fluer Vikre som jeg ga til Tønsbergs Blad: Bli med meg på biltur, og du skal få bestemme hvor vi skal kjøre! Jeg spanderer drivstoff, du spanderer kaffe.

Jeg er innforstått med at jeg muligens tar meg vann over hodet, for Telemark er absolutt ikke det beste fylket med tanke på radiodekning – noe jeg merket svært godt da vi fortsatt hadde FM. Min erfaring er imidlertid at dekningen er vesentlig bedre på DAB enn på FM når man kjører gjennom dette fylket. Skulle vi mot formodning oppleve langvarig bortfall av signaler får vi benytte tiden med radiotaushet til å diskutere bompenger og bensinpriser.

Jeg avslutter med å sitere Julius Cæsar: Alea iacta est! (terningen er kastet).