Fokus

FOKUS-FEIL: Ordet "fokus" brukes feil både av Tønsbergs Blad og andre medier, mener Even Sundal.

FOKUS-FEIL: Ordet "fokus" brukes feil både av Tønsbergs Blad og andre medier, mener Even Sundal. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dette ordet (substantivet) er trolig det mest feilbrukte i norske aviser.

DEL

MeningerIfølge egen lesererfaring er det imidlertid knapt noen aviser som har unngått feilbruk i denne sammenheng. For å illustrere hva dette handler om, er det viktig å ha klare tanker om hva substantivet fokus egentlig betyr, og ifølge ordbøkene er det: «Brennpunkt for en lupe, eller linsekombinasjon; punkt som ens syn eller blikk er rettet til».

Ordet brukes på norsk imidlertid også ofte i «overført betydning» i forståelsen av å konsentrere seg om noe som er spesielt viktig, og det er nettopp her det stadig går galt i norske aviser. Som eksempler for dette siteres her tre sitater fra Tønsbergs Blad fra forrige månded:

1) «Angående ernæring, som har vært omtalt i mediene, har vi et kjempefokus på, og vi har også et stort fokus på aktivisering» (15. november).

2) «Fokuset vårt nå er å bygge opp dette stedet til ekte pizzeria» (15. november).

3) «Det er blitt et større fokus på det gjennom influensere som Jenny Skavlan» (23. november)

Så lenge et fokus – per definisjon - er så lite at ingen kan se det, blir et «kjempefokus» neppe stort større. Og når journalister i denne sammenheng introduserer ordet "influenserer", som åpenbart kan være både et substantiv (en person som påvirker noen) eller et verb (presens av å påvirke), så må man enten ha spesielt god norsk-kompetanse (eller være i tenårene) for å komme i mål.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags