Nå er det vår, nå kommer «MC-bøllene»!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi er i midten av mars. Måneden som ofte erter oss med snøfall når vi er innstilt på våren. Like fullt er vi optimistiske og speider etter vanlige vårtegn. Hvitveis i skogen, smeltingen av de siste snøflekkene i hagen – og motorsyklistene langs veien.

DEL

LeserbrevDu har garantert både sett og hørt dem før.Det er liksom ingen som er helt uberørt av dette vårtegnet. Noen gleder seg over synet av blankpussede sykler og lyden av heftige motorer. Andre lar seg provosere av motorsyklister som manøvrerer seg fremover mens man selv befinner seg i en nærmest stillestående bilkø, eller er hoderystende vitne til MC-førere som kjører som om de skulle ha stjålet både sykkel og bensin. Reaksjonene er ofte like forskjellige som trafikantene.

Fremkomstmiddel og livsstil

Motorsyklister er like forskjellige som alle andre. Noen har kjøretøyet som lidenskap og livsstil. Andre ser på det som et fremkomstmiddel. Enkelte viser med all tydelighet at de aldri burde kjørt en sykkel med motor. De aller fleste er imidlertid både ansvarsfulle og forsiktige, og minst like redde for bilister som bilistene er for dem.

Grunnen til at de fleste kjører forsiktiger såre enkel. Vi som kjører motorsykkel vet så altfor godt hvem som rammes når ulykken inntreffer. Du som bilist er vanligvis beskyttet av bilbelte, kollisjonsputer og støtabsorberende soner. Jeg som motorsyklist har et tynt skall på hodet og noen beskyttelsesputer på strategiske steder. Da spiller det egentlig ingen rolle om noen kjørte på rødt lys eller ikke overholdt vikeplikten. Døden bryr seg ikke om slike bagateller.

MC: Frihetsfølelsen er det viktigste.

MC: Frihetsfølelsen er det viktigste. Foto:

Krefter så det holder

Mange motorsykler har samme antall hestekrefter og like stort slagvolum som mange biler. Den største forskjellen er at dette er fordelt på mye mindre vekt. Dermed vet vi at vi som regel kan vinne «førstemann ut av krysset»-leken. De aller fleste motorsyklister slår seg heldigvis til ro med vissheten om at de kan. Når vi velger å ikke delta er det fordi vi er smertelig klar over konsekvensene hvis det går galt. Da er det bedre å la deg tro at du har vunnet. Sikrere er det også.

Hvorfor MC når det er så farlig? For mitt eget vedkommende er det snakk om en enorm frihetsfølelse. Det er liksom noe eget med å oppleve omgivelsene fra salen på en motorsykkel. Alle synsinntrykk og lukter oppleves på en helt annen måte. Den deilige lyden fra motoren. Unger som vinker fra baksetet på en bil, og som nesten hyler av glede når jeg vinker tilbake. Oppstillingen på brygga i Tønsberg etter en dagstur, og alle som ferdes der og stopper opp for å slå av en prat. Det sosiale med å hele tiden møte noen med samme interesse.

Det aller viktigste er likevel å være sitt eget ansvar bevisst. Jeg kan ikke forvente å bli behandlet pent i trafikken hvis jeg selv oppfører meg som en trafikkbølle. Jeg gjør dessverre feil, akkurat som alle andre, men jeg prøver å «oppføre meg som folk».

LES OGSÅ:  Kraftig økning i antall trafikkdøde i sommer – Vestfold er unntaket

Vi kan vel dele på veien?

Jeg håper derfor at vi kan være venner langs veien! Hold litt ekstra utkikk etter meg, for i forhold til en bil kan jeg være vanskelig å få øye på. Jeg på min side skal gjøre alt jeg kan for å ikke være til unødig hinder eller sjenanse for deg i trafikken, og jeg skal gjøre hva jeg kan for å unngå farlige situasjoner. Jeg vet at du også er glad i livet – akkurat som meg. Det må da være et fint utgangspunkt?

LES OGSÅ:  UP-sjef om motorsykkelulykker: – Ferdighetene kan være litt rustne på våren

Håper også at du vil stoppe opp og slå av en prat når du ser vi har tatt oppstilling på brygga i Tønsberg en solfylt ettermiddag. Jeg er sikker på at du vil trives med glade motorsyklister som mer enn gjerne forteller om gleden over livet på en tohjuling. Kanskje finner du også ut at det er på tide å leve ut en drøm og bli en av oss. Du er i så fall hjertelig velkommen!

Ørnulf Thyberg

ØRNULF THYBERG

Motorsyklist

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags