Når tissen blir debatten

UNDRER SEG: Men det sier noe om en person når de i full seriøsitet ønsker å provosere motparten ved å skrive om tissen deres, samt å omtale en kvinne som «han» gjennomgående, skriver Christine Marie Jentoft. Hun har selv laget denne montasjen.

UNDRER SEG: Men det sier noe om en person når de i full seriøsitet ønsker å provosere motparten ved å skrive om tissen deres, samt å omtale en kvinne som «han» gjennomgående, skriver Christine Marie Jentoft. Hun har selv laget denne montasjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Takk til Loke Aashamar for omtale av min potensielt eksisterende penis.

DEL

LeserbrevDen 30. august kommer Loke med et heller underholdende svar til meg i Tønsbergs Blad. Underholdende fordi Loke bruker feil pronomen og må putte etternavnet mitt i parentes fordi det blir svært forvirrende, men også fordi han har skrevet om tissen min. Eller slik han tror tissen min ser ut.

« Det er personer som han selv som pent får avfinne seg med, som i hans tilfelle «kvinne» med penis, å benytte herregarderoben,» skriver Loke.

En svært forvirrende setning i utgangspunktet, men her ser vi at Loke er skråsikker på at jeg har penis. Hvor Loke har denne informasjonen fra kan vi jo bare undre på. Såvidt jeg vet har Loke og jeg aldri tumlet i høyet sammen, og ei heller er Loke legen min. Skal vi kanskje skylde på at dette er nok en påstand i transdebatten som er totalt fri for kilder? Det føles også ganske underlig at andre velger å uttale seg om mitt underliv og få det på trykk.

Vanlig folkeskikk hadde vært fint

Men det sier noe om en person når de i full seriøsitet ønsker å provosere motparten ved å skrive om tissen deres, samt å omtale en kvinne som «han» gjennomgående. Personlig foretrekker jeg å legge igjen tanker om andres underliv utenfor tekstene jeg skriver offentlig, men her sitter jeg og svarer om mitt eget. Skal jeg først snakke om underliv så gjør jeg det gjerne i generelle termer, fremfor å sikte meg inn på et spesifikt underliv. Jeg foretrekker også å bruke folks korrekte pronomen, da det er vanlig folkeskikk, samt at det gjør det mindre forvirrende for leserne.

Mangler belegg for påstander

Loke bruker også mye tid på igjen å påstå at «barn groomes inn i regnbuefamilien», men mangler som vanlig alt belegg for denne påstanden. Loke har nemlig trålet nettsiden «Tumblr» og funnet en bruker som omtaler seg selv som «Dad» og derfor groomes barn, i Lokes øyne. «Grooming» for de som ikke vet, er når en seksuell overgriper kommuniserer med et barn for å senere begå overgrep mot barnet.

Når Loke så følger opp med å dra inn ung.no kan man med rette undre på hva han mener.

Å bekrefte barns opplevde kjønn og pronomen er ikke «grooming», det er hva som er anbefalt fra ekspertene. Dette fordi det gir barn rom til å utforske sin egen identitet, og det gjør det lettere for dem å gå tilbake skulle de vise seg å ikke være trans allikevel.

Ikke krenka

I mitt forrige innlegg forklarer jeg hvorfor Loke tok feil med påstanden om at folk kan komme til endre juridisk kjønn for å gå inn i garderoben og begå overgrep.

Han gir meg rett i dette, og det beste han får til er å trekke inn to totalt urelaterte eksempler på at folk har endret juridisk kjønn.

Men Loke synliggjør noe relevant for sine egne holdninger i det avsnittet, når han skriver «I Canada har transaktivistene fått igjennom «Bill C-16» i senatet. En lov som åpner mulighet for å straffeforfølge personer som bevisst eller ubevisst «feilkjønner» transpersoner.».

Nå er det ikke slik at transaktivister er de som lager lover i et land, verken i Canada eller Norge. Men med tanke på at Loke gjennomgående i teksten kaller meg intensjonelt for «han», så er det kanskje et uttrykk for avsky mot den nye loven i Canada. Heldigvis bor vi i Norge, og fremfor å gjøre som Loke, altså å la meg provosere, så velger jeg som oftest å opplyse. Jeg blir ikke krenka av at Loke kaller meg «han», fordi det Loke sier er ikke sant. Jeg er kvinne og bruker «hun» som pronomen. Jeg blir ikke krenka av at Loke skriver om tissen min, men jeg synes det er et rart tema å ta opp.

Det enkleste en transperson kan gjøre når et annet individ bevisst feilkjønner, er å gi et kort svar om hvorfor det er feil, og så ikke snakke mer med vedkommende med mindre de endrer holdning. Det er ikke å være krenka, det er å ta vare på seg selv. Man trenger ikke tåle verken feilkjønning eller at folk vil snakke om ens potensielt eksisterende penis.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags