Gå til sidens hovedinnhold

Der ser du, sier han, ingen er bare det du ser

Artikkelen er over 3 år gammel

Vi har handlet mat, nå står vi i kø, den er lang og kjæresten min sukker.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå kan vi leke kø-leken, sier jeg til ham.

Kø-leken, sier han og gjesper, hva gjør vi da, spør han, før han tar en avis og begynner å bla i den.

Vi øver oss i å forstå verden, svarer jeg, men noe er viktig, den må gjøres med kjærlighet, alltid med kjærlighet. Nå begynner vi.

Jeg peker i smug mot en mann lenger foran oss. Se på han, hvisker jeg, han er ganske trist, han skal hjem til kona si og de har det ikke noe hyggelig sammen, hun bare kjefter og sutrer og han gruer seg.

Kjæresten min ser opp fra avisen, han lurer på hvordan jeg kan se det, jeg ber han følge bedre med.

Bare nøtter og frø enda det er lørdag

Se på den familien der, for eksempel, sier jeg og nikker mot mor og far og to barn, de har det fint sammen, de, se hvordan far stryker mor over ryggen, han er så forelsket i henne, vet du, se hvordan han følger med på henne og se på moren, hun snakker mildt og forklarende til barna som forsøker å forhandle seg til en is, og pappaen støtter og bekrefter moren fordi han synes alt hun sier er helt fantastisk. Men du, se på den damen der borte, sier jeg, det der er ikke bra, hun er ikke veldig morsom, hun er kjempestreng og ikke en du har lyst til å dra på hyttetur med, se på handlekurven hennes, bare sunne og kjedelige ting selv om det er lørdag, bare frø og nøtter og urter du og jeg ikke kan navnet på en gang.

Jeg synes hun ser litt morsom ut, jeg, svarer kjæresten.

Nei, du synes ikke det, se så morsk hun ser ut, og se på den stakkars mannen hennes, han kaster lange blikk mot sjokoladehyllen, ser du det?

Kjæresten mener at han ikke kan se det. Jeg sier til han at han må fokusere mer og at han ikke er veldig god på dette.

Nyforelsket

Se på ham, for eksempel, som stod foran oss ved kjøttdisken, som somlet så veldig, men nå ser du jo hvorfor han somlet, ikke sant?

Kjæresten rister på hodet.

Jo, fordi han er så forelsket og skal ha første date hjemme hos seg selv i dag, vel. Han har invitert på middag og alt må være perfekt, ikke sant, se på de nydelige blomstene han har i posen der, og se på alle godsakene han har handlet inn, det er derfor han brukte så lang tid, vet du, han måtte ha det beste kjøttstykket og han måtte ha råd fra slakteren.

Ja ha, sier kjæresten og hva med den gjengen der, da?

Han viser til tre unge jenter på 14-15 år.

De er jo superforelsket i han som sitter i kassen, ser du ikke det? Det er bare den ene som har handlet en liten tyggegummipakke, det er liksom alibiet og de har gått i den lengste køen bare for å kunne handle med ham, se hvordan de kaster med håret og retter på kjolene sine, de er jo helt vidunderlige å se på!

Men ser du den eldre damen bak dem igjen der med den grønne strikkejakken? Hun gruer seg veldig til å legge varene sine på båndet, fordi hun har så dårlig syn og fordi hun aldri er sikker på om den som sitter i kassen er vennlig eller ikke, og hun føler seg så til bry, og en gang skjønner du, en gang var hun lege og reddet mange liv, hun har reddet så mange liv at du aner ikke, hun var den beste på sitt felt og en man kunne stole på, hun tålte de lange skiftene og hodet var alltid krystallklart, og ser du ham bak henne, som er utålmodig fordi han synes hun somler sånn, hun merker det også, og hun blir veldig stresset av det, hun kjenner den dårlige tiden som dytter på henne, men den får henne bare til å snuble enda mer.

Der ser du

På vei ut av butikken går vi rett på den eldre damen i grønn jakke, hun får hjelp av frø- og urtedamen som bærer alle varene hennes og leier henne mot en drosje.

Kjæresten titter bort på meg.

Der ser du, sier han, ingen er bare det du ser.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.