Gå til sidens hovedinnhold

Det vil være en fordel å fortelle turistene hvor vi faktisk er

Artikkelen er over 4 år gammel

Vestfold har en motorvei tvers gjennom fylket. Turister som kjører i land i Horten, Sandefjord eller Larvik, får en god start. Vestfold er et lite fylke, og turistene har passert Tønsberg lenge før de får lyst på en kaffekopp eller trenger bensin. Vi må få dem til å stoppe, men da må vi fortelle hvorfor, og hva de kan oppleve.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Turistene går glipp av masse når de haster forbi Tønsberg. I tillegg går byen glipp av turistinntekter. Ingen forteller at her er landets eldste by, en middelalderby. Ingen gir noen opplysninger om at i denne byen er det masser av historiske bygninger og ruiner. Det er flotte museer som forteller om middelalder, sjøfartshistorien og kunst.

Mye å vise fram

Vi har Slottsfjellet, vi har Vallø festning, vi har Oseberghaugen og vikingskip-kopien «Saga Oseberg» ved kai. Vi har det meste og i tillegg brygger og serveringstilbud i mengder. Vi har et flott turområde i Frodeåsen, vakre naturområder, beskyttet av Ramsarkonvensjonen og i sommervarmen koker kulturlivet.

LES OGSÅ (+):  «Dette er en helt unik viking-attraksjon. Hvor ellers i verden kan du se noe slikt?»

Vi har imidlertid ikke vist veien langs E18 med brune attraksjonsskilt, der vi burde fortelle at Tønsberg har attraksjoner i massevis. Mange andre land er flinke til å si ifra at nå nærmer du deg noe du bør se nærmere på. I Tønsberg står det et brunt skilt ved museet og ved Oseberghaugen, men da er du jo fremme. Skiltene må stå i begge retninger på E18.

LES OGSÅ (+): Ellen vil ha Vikingodden inn på statsbudsjettet

Marinebyen har skilt

Horten har greid å få et skilt som henviser til orlogsstasjonen, mens middelalderbyen Tønsberg, Norges eldste by, ikke vies noen oppmerksomhet. Her nytter det ikke med en unnskyldning fra veimyndighetene, det må handling til. I fremtiden må alle som kjører på E18 få informasjon om Tønsberg.

LES OGSÅ: Behold gateparkeringen i Tønsberg og la Nedre Langgate være åpen for trafikk

Tønsberg går glipp av store inntekter når turistene kjører forbi

Et skilt med et rødt kors som indikerer at i Tønsberg, der er det et sykehus med akuttberedskap. En ny legevakt på Kjelle er også snart ferdig. Skilt mangler. I utlandet er det helt vanlig og helt naturlig. I Drammen er det skiltet. Veivesenet i Vestfold sier at det er ikke kultur for det i Vestfold. Det er kanskje på tide at veivesenet tar seg en tur utenfor Vestfold og får sniffet inn litt kultur.

Så veimyndigheter, det finns andre skilt enn farts og fareskilt. Det er mange der ute som til tider har langt mer behov for et turistskilt, og et røde kors skilt, enn at hastigheten er 110 og du må bruke bilbelte eller ta en pause før du sovner.

Tønsberg der fremtiden skapes og historien bevares. Det er på tide at flere turister får vite og se det.

Per Brun

Tønsberg

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.