Historien om Skam er historien om dine lisenspenger

BETAL MED GLEDE: Historien om Skam er historien om hvordan pengene du betaler i lisensen sikrer et NRK som gir alle serieskapere en sjanse, skriver Fabian Wahl Sandvold.

BETAL MED GLEDE: Historien om Skam er historien om hvordan pengene du betaler i lisensen sikrer et NRK som gir alle serieskapere en sjanse, skriver Fabian Wahl Sandvold. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Debatten om hvordan NRK skal finansieres sporer av. Men din lisens sørger for økonomisk frihet for NRK og nye serieskapere.

DEL
Det er nå en pågående debatt rundt NRK-lisensen, og den nye blågrønne regjeringen foreslår nå å fjerne den. Dessverre sporer debatten av i kjekling om hvordan NRK skal finansieres, ikke hva en TV-kanal med frie økonomiske tøyler faktisk betyr for nordmenn flest.

Du kjenner følelsen: Du åpner postkassa, og der ligger et lite skriv fra NRK som minner deg på å betale TV-en for halvåret. Det er for mange en litt kjedelig regning å betale. Du har jo tross alt betalt for ny flatskjerm og kanskje RiksTV til jul, hva skal man med enda en utgift for å se på TV?

Debatten sporer av

LeserbrevDet er her debatten sporer av. Man tar den jobben NRK gjør for allmennheten for gitt, og hamrer løs mot den kjipe regninga på 1400 kroner. Det som kommer altfor dårlig frem, er hvordan NRK er drivkraften bak nyskapende serier og filmer, og garantist for uavhengig dekning av nyheter.

Se for deg at du har en idé til en helt nyskapende serie, som uten filter fremstiller videregåendelivet til en gjeng ungdommer ved en osloskole. Serien deles opp i korte videosnutter som viser ungdomslivet til en venninnegjeng. Konseptet ditt er aldri prøvd ut før, men du er sikker på at det kan bli en suksess. Dessverre får du avslag på avslag fra kommersielle TV-kanaler som ikke tror det blir en publikumstreffer - det medfører en for stor økonomisk risiko. Men én kanal viser stor interesse for konseptet: De er ikke i samme grad bundet av at serien blir en suksess, fordi kanalen er finansiert av offentligheten. Du får frie kunstneriske tøyler, og konseptet ingen hadde troen på blir en av Norges største seriesuksesser.

Misnøyen hadde vært større

Historien om Skam er historien om hvordan pengene du betaler i lisensen sikrer et NRK som gir alle serieskapere en sjanse. Enten om konseptet handler om russetiden, eller om å følge Hurtigruta fra Bergen til Kirkenes minutt for minutt. AUF og Arbeiderpartiet skal alltid kjempe for et sterkt og nyskapende NRK, som vi har gjort før, og som vi skal i morgen.

Norsk medieliv uten et sterkt NRK, hadde vært fattig og ensformet: Det hadde gått i det samme sporet om «det som selger i dag, selger også i morgen». Men med et offentlig mediehus med frie økonomiske tøyler får vi nyskapende serier som Skam, og overraskende populære minutt-for-minutt-programmer. Altså noe for enhver smak.

Så når du neste gang får lisensen i postkassa i juni, tenk litt ekstra over hva den går til. For om én ting er sikkert, så er det at misnøyen hadde vært enda større om det ikke hadde vært noe NRK i det hele tatt. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags