Jeg våger likevel: Er vi forberedt på å tåle det kaoset det blir i kropp og psyke når ungdomstiden kommer? At foreldre blir bekymret for at tenåringen forandrer seg til en taus og trist utgave er ikke rart. Men hva foreldre så gjør, kan dette sees i lys av økningen av problemet?

Eller er det motsatt, at ungdommene selv ikke tror dette kan deles med noen og later som at alt er bra og holder strevet for seg selv: Foreldrene blir så bekymret. Best å ikke si noe hjemme.

«Ikke si noe hjemme»

Jeg jobber som helsesøster og møter den siste ungdommen stadig: «Ikke si noe hjemme! De går bananas!» «Mamma blir så bekymret hvis hun får høre at jeg har det sånn!»

Hva er det som gjør at det er dette ungdommene tenker? Når jeg spør ungdommene om gode råd til foreldre, får jeg til svar at foreldrene må la ungdommen få bestemme hva som er bra for dem selv. De vil skrive manus til livet selv. De vil ikke ha alle de uttalte og uuttalte forventningene på seg.

Uforberedte foreldre

Jeg lurer på om foreldre som har gjort en vanvittig flott jobb i barnas oppvekst fram til ungdomsalder ikke er forberedt på at det må bli et brudd.

Jeg tror at ungdommen merker at foreldre er redde for dette bruddet som innebærer at nå vil de bry seg mindre om foreldres forventninger og stå opp for seg selv. Skrive eget livsmanus. Da kan det bli en krise for foreldrene at ungdommen avviser og blir sur og innesluttet. Ungdommen orker ikke dette, og trekker seg vekk.

Visst er det vondt når knopper brister

Jeg vil altså fokusere på at det er i veldig stor grad normalt at ungdom syns det er vondt når knopper brister, for å si det med Karin Boye. Jeg vil ikke bagatellisere et problem, men vise at mange ungdommer blir ensomme i dette når de ikke kommer til foreldre med det.

Og foreldre; ikke tro at det er farlig å kjenne seg sint og ensom. Det som er farlig er å ikke ha noen å dele det med, for da blir det verre.

Ungdom vil helst bli hørt på, men de trenger ikke så mange råd. Vis at du stoler på ungdommen din og vær nysgjerrig. Det er vanskelig, men det er godt at noen bare vil lytte.