Foreldre - ikke bli kompisene våre!

TENK DERE OM: Er det å gi 16-åringen en six-pack til festen en god måte å lære barnet sitt ansvarlig alkoholkultur, spør Andrea Oscarsen.

TENK DERE OM: Er det å gi 16-åringen en six-pack til festen en god måte å lære barnet sitt ansvarlig alkoholkultur, spør Andrea Oscarsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

At ungdom under 18 år drikker alkohol er en kjent sak, men når foreldre er med på å oppfordre til drikkingen, kjenner jeg at jeg blir først forbauset og så kanskje litt redd.

DEL

LeserbrevDe foreldrene det gjelder hevder at dersom de gir barna sine alkohol, har de kontroll på hva de drikker. De mener også at de lærer barna sine at alkoholholdige drikker skal nytes, slik at når de har fylt 18 år, er de godt rustet og sitter igjen med god alkoholkultur. Men er det å gi 16-åringen en six-pack til festen, en god måte å lære barnet sitt ansvarlig alkoholkultur?

Som ungdom selv har jeg prøvd å se for meg hvordan jeg ville følt det dersom mine foreldre tilbød meg alkohol. For det første ville de gitt inntrykk av at lovbrudd var i orden. Noe som det overhodet ikke er! Ifølge alkoholloven § 1-5 skal ikke salg, skjenking eller utlevering av alkoholsvak drikk og alkoholholdig drikk skje til personer under 18 år.

Ugreie ting kan skje

For det andre ville de blitt medansvarlige for det som kunne skje etterpå. Uønsket seksuell oppmerksomhet, vold og ulykker er bare noen tilstander vi unge blir mer utsatt for under alkoholrus. Ikke minst at noen drikker seg helt sanseløse og må bli fraktet til sykehus for å pumpes. Så mange som en av tre ungdommer mellom 15 og 17 år kjenner noen som har blitt utsatt for dette, men dessverre stopper det ikke her.

En amerikansk studie viser at 49% som har problemer med alkohol, har drukket før de hadde fylt 14 år. Studien hevder at om man har drukket før fylte 14 år, har brukeren sju ganger større risiko for å bli avhengig senere i livet. Er dette en risiko dere vil utsette barna deres for?

Barna vil takke dere

Ifølge barne- og ungdomspsykiater Arve Strandheim ved NTNU er ikke hjernen eller nervesystemet ferdig utviklet før i 25-årsalderen. Derfor kan alkoholen ha en svært uheldig effekt på ungdommenes helsetilstand. Vi vet at psykiske lidelser blant ungdom har økt med årene, og at alkohol både kan bidra til å skape disse plagene og forsterke allerede eksisterende plager. Det er her deres holdninger får betydning for helsen til barna deres.

Så kjære foreldre, ikke gå i fella og bli langere. Som 30-åringer vil barna deres mest sannsynlig takke dere for at dere har vært oppdragere framfor kompiser.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags