Gå til sidens hovedinnhold

– Kjære lesere, møt horene mine!

Artikkelen er over 5 år gammel

Jeg kunne kalt venninnene mine det. Bitches. Horer. Tøser. Om jeg var rapartist fra USA ville det vært helt innafor. Eller hvis jeg spilte i en pornofilm du kan laste ned i smug. Eller var deltager i Paradise Hotel på norsk TV. Eller var russ i Tønsberg i 2016.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

La meg vise fram noen bra jenter i min innerste krets. Camilla, Catharina, Vigdis og Nina. Sterke, flotte damer. My bitches.

Hadde jeg møtt dem på gata, løftet armene i været og hylt «Myyyyyyyy bitches» mens jeg kastet meg om halsen i gjensynsglede, hadde de lurt fælt. Heldigvis. Men det er nok fordi vi blir førti år til neste år.

BAKGRUNN: – Hvis vi bruker ord som "hore" så er det med ironi

Vi er utdatert, følger ikke med og raser over russelåtene som ber jentene spre lårene og gå ned på kne når gutta ber om det.

Språk er makt. Språk gjør noe med oss. Barn som ofte får høre at de er dumme, føler seg dumme. De mister troen på seg selv og kan slite med det resten av livet. Hva skjer med jenter som kalles horer, fitter og skjløtte? Eller som bruker disse ordene selv? Hjelpes meg!

De fire venninnene mine jobber alle med ungdom. De gjør en super innsats på hvert sitt felt. Og i møte med unge jenter (spesielt) opplever de at mange jenter tenker at de må skynde seg å ha sex for at gutten de liker vil ha dem. Spesielt jenter med lav selvfølelse rammes av objektiviseringen og seksualiseringen.

De iscenesetter seg selv i sosiale medier, setter voldsomme krav til seg selv og hverandre. Ikke bare skal de ha perfekt kløft og trutemunn. De skal ha langt nok hår, lange nok vipper, lange nok negler. De skal være snille og greie, få skikkelig gode karakterer, trene og være tynne - og ha mange nok venner.

I tillegg skal de visst kalle hverandre horer og bitches og synes det er kult og greit å gjøre det.

LES OGSÅ: Helsesøster: I russetiden blir ungene deres mer utsatt for fyll og vold. (TB+)

Da vi fem jentene var russ for 20 år siden, var det ei venninne på Tønsberg gymnas som kalte seg selv «Snuskelaura» og «Skrævtøyte». Det lo vil godt av. Men så hadde vi strikkevest og pologenser og demonstrerte mot EU og mente at (Gudmund) «Hernes må fjernes».

Vi var usikre på mye, men visste én ting. Vi passet på hverandre. Ingen av oss andre kalte henne Skrævtøyte. Verken ansikt til ansikt eller bak ryggen hennes. Ikke hore heller. Eller fitte.

Min venninne Camilla er helsesøster. Hun sier det er «svært uheldig å kalle hverandre hore, tøs og bitch på tull. Mange unge sliter med dårlig selvfølelse og utrygghet. De opplever psykisk strev som gjør skolen og hverdagen vanskelig», sier hun.

LES OGSÅ: Sov nok, ta vare på venner. Slik skaper du trivsel og lykke

Tønsbergs Blads journalister har snakket med ungdom på Nøtterøy videregående og voksne på flere ungdomsskoler i Tønsberg. De bekrefter at mange jenter har en språkbruk som gjør at foreldrene ville satt kaffen i halsen hadde de visst det.

Nå vet dere det. Nå kan dere gjøre noe med det. Det er vi voksne som kan løfte fram hverdagsspråket og vise jentene våre hva disse ordene gjør med dem. Hva det gjør med selvbildet deres, med guttas kvinnesyn, og med likestillingen mange har jobbet beinhardt for å gi oss.

LES OGSÅ: «Får jeg mindre enn 100 likes på et bilde tenker jeg: Tonje, det der var stygt, det må du slette» (TB+)

Kommentarer til denne saken