Nøtterøy kommune har en uutviklet bevaringsevne

GRINDLØKKEN: Den flotte vernede skolen forfaller.

GRINDLØKKEN: Den flotte vernede skolen forfaller. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Råd fra Riksantikvaren, fylkeskommunen og Fylkesmannen blir ikke fulgt, innbyggernes protester høres ikke og alt som sies er bestemt for år siden - til tross for demokratisk rett til medbestemmelse.

DEL

MeningerNøtterøys administrative og religiøse sentrum ligger på Borgheim. Middelalderkirken og kommunehuset symboliserer makt på hver sin høyde.

Nøtterøy har lang historie. Ved Nøtterøy kirke var det sent på 1800 tallet 180 gravhauger. Hovland er nær ved, og navnet sier oss at det har vært et hedensk hov nær Nøtterøy kirke. Da landet ble kristnet, ble kirkene ofte lagt der hedensk kult foregikk. Hedenske kultsteder i Romerriket og utenfor ble kristne kirker fra 300 tallet og i Norge først på 1000 tallet. Nøtterøy kirke var katolsk Maria kirke, og pilegrimer til Nidaros gikk innom kirken. Ved ufred ringte kirkeklokkene, og vardene tentes på Nøtterøy. Siktlinjene fra kirken til Vardås og andre varder er viktig historie.

Connie Didriksen

Connie Didriksen

Et gammelt maktsentrum

På Borgheim var det store gårder, og i nyere tid flott bank og fine villaer. Borgheimområdet har vært et maktsenter i uminnelige tider. Hvordan tar Nøtterøys politikere vare på dette?

LES OGSÅ: Nå rives pleiehjemmet

Middelalderkirker skal sees på avstand. Nøtterøy kirke tenktes bygget inne med blokker som rakk opp til kirketårnet. Siktlinjen til vardene var i fare. Dette er foreløpig stanset. De 180 gravhaugene er fjernet, bortsett fra fragmenter som antakelig også blir radert ut. Skilting mangler. Pilegrimsleden skulle bygges igjen, men er foreløpig reddet.

I protestantisk tid var prestegården nær kirken. Nøtterøy var en av de første kommunene som solgte prestegården og dens statskirkelige historie. Banken med flott glasert takstein ble revet.

LES OGSÅ: Denne tomta er til salgs for 9,5 millioner. Og Anders og Ole Karsten har flere tomter på lur

Tinghaug - maktens haug

Kommunehuset ble bygget i en etasje på 1920 tallet i nyklassisk stil og utvidet på 50 tallet, muligens av arkitekt Arnstein Arneberg. Det er bygget i kraftig granitt, solid som det norske grunnfjellet. Tilknytning til klassisk kultur vises med greske søyler. Til maktens tinde gikk man opp en flott, lang trapp. Arkitekten viser kommunens soliditet, at det er forskjell på den lille mann som går opp trappene og ordføreren på toppen. Alle de klassiske elementene i bygget symboliserer at kommunen vil styre etter det greske demokratiet, etter romersk rett, etter romersk og greske kunst og arkitekturs idealer, etter gresk og romersk opplæring og kristen tro. Nøtterøy kommunehus viser at Nøtterøy ikke er et barbarland.

Kommuneadministrasjonen er flyttet fra det ærverdige kommunehuset og inn i rotete, nyere bebyggelse uten helhetlig plan. De nyere, ulike kommunale byggene viser kaos og uorden. Av kommunens arkitektur på Borgheim kan man se at Høyre partiene, som har flertall på øya, har forlatt sitt verdikonservative idégrunnlag og nå er opptatt av rask økonomisk profitt mer enn kvalitet.

LES OGSÅ: Er dette en hån mot frivilligheten?

Må vike for blokker

Villaer med vakre fasader, flotte inngangspartier, og nydelige hager er oppkjøpt av kommunen som lar dem forfalle, river og igjen blir tomme gap. Tomteområdene planlegges solgt til private. Blokker og rekkehus skal bygges.

Prestegården er fredet. Likevel planla kommune å bygge blokker på prestegårdsjordene slik at gården mistet sitt miljø.

Nøtterøy realskole, bygd av Nortraship-midler, er bygd i påkostet moderne arkitektur. I matkjelleren er et flott, stort veggmaleri av Else Hagen. Maleriet ville man male over for få år siden. Mye av skolegården er blitt parkeringsplass, bussrundkjørig og tomt til nybygg.

Stykkevis ødeleggelse

I påvente av å bygge kjøpesenter og blokker på matjorda og der vakre boliger sto på Borgheim, kaster kommunen i rivningsiver seg over hvalfangerhistoriens vakre Nøtterøy haveby, tegnet av arkitekt Lange, finansiert av redere og hvalfangere. Hagebyen er helhetlig, men ødelegges stykkevis. Vakre praktvillaer rives, alleer og veier ødelegges uten å følge planer, regulering til hensynssone, NB-registeret og bestemmelser i kommuneplanen om hagebyen, og lar den flotte, vernede Grindløkken skole forfalle.

Råd fra Riksantikvaren, fylkeskommunen og Fylkesmannen følges ikke, innbyggernes protester høres ikke og alt som sies er bestemt for år siden- tross demokratisk rett til medbestemmelse. Blokker skal bygges. Hva slags styre har Nøtterøy som vil ødelegge miljø, historie, natur, matjord, og kultur?

Connie Didriksen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags