Norge: Skammelig å selge våpen til Emiratene

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter tre og et halvt år med brutal krig er sykehus, infrastruktur og fabrikker ødelagt. Hungersnød og umenneskelige forhold har gjort at kolera sprer seg i rekordfart. Så langt er over 10.000 døde, en halv million er smittet.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Jemen er splittet av krig, mellom Houti-militsen, som har tatt kontroll over hovedstaden, og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, som kjemper mot Houtiene. Over 10.000 mennesker er drept og situasjonen i landet beskrives som verdens verste humanitære katastrofe.

Nå viser det seg at Norge igjen eksporterer ammunisjon til Emiratene, en av Saudi-Arabias viktigste og mektigste samarbeidspartnere i Jemen-krigen som står bak dødsfallene til 10.000 mennesker.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at Norge er i første linje når det gjelder åpenhet om egen våpeneksport og hevder at salget skjer innenfor rammen av et «strengt og tydelig regelverk». Denne uttalelsen er langt i fra sannheten, når vi vet at norske våpen brukes til å krenke menneskerettigheter, splitte familier og drepe sivile.

AUF mener at det er skammelig at Norge nå velger å selge ammunisjon til Emiratene i en tid hvor krigen i Jemen bare blir verre og verre, og vi stadig får avdekket nye krigsforbrytelser. Det at Norge selger militærmateriell til noen av verdens mest undertrykkende regimer, som også anklages for å bryte folkeretten i krigen i Jemen - der skoler og sykehus bombes - er rett og slett skammelig. Vi kan simpelthen ikke fortsette å selge våpen til land som bryter med menneskerettigheter – det er det 

Kerim Jaber

Internasjonal leder for AUF i Vestfold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken