Hver gang vi leser en avis, leser vi om forskjellige kriser. Dette er ofte kriser som rammer store deler av verdens befolkning. Likevel finnes det utrolig mange flere kriser i verden enn det media opplyser om. En av disse krisene er at 1 av 3 land har ikke råd til vaksine mot lungebetennelse.

Lungebetennelse er en infeksjonssykdom i lungevevet. De fleste er milde, men kraftige lungebetennelser kan være alvorlige, og noen ganger kan de også true liv. Det er en relativt vanlig sykdom, og hvert år dør det ca. 900.000 mennesker av lungebetennelse. Av alle verdens sykdommer er det denne som dreper flest barn i verden. Hvorfor er det slik? Hva er det som gjør at så mange mennesker dør av en slik sykdom? Saken er så enkel som at mange ikke har penger til vaksinen, men igjen hvorfor?

 

De to selskapene GSK og Pfizer, som er de to eneste i verden som utvikler denne type vaksine, har valgt å ta patent på sprøyten. Dette fører til at ingen andre legemiddelprodusenter kan lage denne type medisin. Produsentene har dermed ikke konkurranse og kan selv bestemme prisen. Fra 2009-2018 har de to selskapene tilsammen tjent 42 milliarder dollar, bare på salg av vaksinen.

Leger uten grenser har i flere år prøvd å forhandle med de to selskapene. Uansett hvor hardt de prøver, nekter selskapene å senke prisene på vaksinen. De har til og med gått rettens vei mot legemiddelindustrien, uten å lykkes med å få prisen ned. I 2016 ble en underskriftskampanje sendt inn til selskapene. Hele 416 000 mennesker skrev under, og først da gikk selskapene med på å senke prisene.

Selv om prisene er senket, er de på ingen måte lave. Fortsatt er det mange barn og voksne som dør av denne sykdommen. Selv om underskriftskampanjen bidro til å senke prisene noe, er dette en av verdens største glemte kriser. Vi må opplyse verdens befolkning. Jo flere som vet, jo færre dør.

Les også

Spill data gutter, det er bra for dere!