Derfor er vaksinering ingen privatsak

Av

Det nærmer seg den store re-vaksineringsdagen.

DEL

MeningerI det siste året har det vært mye snakk i TV, radio og pressen om revaksinering av voksne. De fleste av oss voksne ble vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt som barn. Dessverre er det slik at disse vaksinene ikke gir beskyttelse livet ut.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler derfor at alle voksne i landet tar vaksiner, en oppfriskningsdose, mot disse sykdommene hvert 10. år. Hvorfor er dette så viktig? Vaksinering har 2 viktige oppgaver, for det første å beskytte den enkelte mot å få sykdommen, og for det andre å opprettholde en høy grad av beskyttelse mot disse sykdommene i befolkningen, kalt flokkbeskyttelse eller flokkimmunitet.

Ved lav vaksinedekning, det vil si under 90-95% av befolkningen kan disse sykdommene igjen dukke opp blant oss. «Du blir ikke smittet hvis alle omkring deg er vaksinert».

Vaksinering er derfor ingen privatsak. Dessverre forekommer vaksinemotstand hos noen. Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt dette «en av vår tids største helsetrusler». Rotary, FN og privatpersoner som Bill Gates arbeider spesifikt for å utrydde poliovirus fra jordens overflate, og er takket være vaksinering nesten i mål med dette!

Sykdommene det er anbefalt vaksine mot er:

* Difteri, «ekte krupp», gav epidemier i Norge under og efter 2. verdenskrig, halsinfeksjon, gir giftstoffer som angriper nyre- og nervevev, kan være dødelig. Det er fortsatt difterismitte i Europa.

* Stivkrampe (tetanus) forårsakes av bakterier i jorden, også i Norge, de danner giftstoffer som angriper nervesystemet. Høy dødelighet.

* Kikhoste (pertussis), infeksjon i luftveiene, langvarige hosteanfall med kiking opptil et halvt år, ofte med lungebetennelse, ribbensbrudd o.a. Ekstremt smittsom sykdom.

* Poliomyelitt, virussykdom, angriper nerveceller, kan føre til omfattende og varige lammelser. Kan være dødelig inntil 10%. Årlige epidemier i Norge inntil vaksinering fra 1956. Virus finnes fortsatt i flere land i verden.

Eldre voksne er mer utsatt for disse sykdommene enn yngre pga. naturlig noe svekket immunsystem. Det er vist at oppfriskningsvaksiner har god effektivitet hos disse.

Det er nylig kommet forslag om et «vaksinasjonsprogram for voksne» i Norge, slik det er for barn, mot disse sykdommene som er nevnt. 5 Rotaryklubber i Tønsbergdistriktet har nå gått sammen om «Den Store Revaksinasjonsdagen» av voksne, åpen for alle, lørdag den 26. oktober i år, for å styrke flokkbeskyttelsen i vårt område og beskytte hver enkelt mot å få de sykdommene nevnt foran.

Vaksinen heter BoostrixPolio. Den settes i overarmen av erfarne helsesøstre eller sykepleiere, i trygge omgivelser, leger hele tiden til stede. Sted: Farmandstredet kjøpesenter, 3. etasje, ved «Enklere Liv». Tid: Fra kl. 10-18. Vaksinen gis gratis til de 200 første som ønsker vaksinen, deretter kr. 300.- (selvkost). Alle blir registrert i SYSVAK, Nasjonalt helseregister, dette er påbudt.

VELKOMMEN!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags