Gå til sidens hovedinnhold

Skandaløst at Vestfold vann ikke har noe reserveaggregat

Artikkelen er over 4 år gammel

I dagens samfunn er stabil vanntilførsel en nødvendighet. De umiddelbare behov er tydelige: Vi trenger vann fra det offentlige vannverksystemet for å ha drikkevann, tilberede mat, holde oss rene og spyle wc. Enkle og banale behov, men når vannforsyningen blir borte, opplever vi svært så tydelig hva vi mister av daglige nødvendigheter.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er derfor ingen liten skandale når det viser seg at ikke bare Tønsberg, men store deler av Vestfold var nære på å miste all vanntilførsel natt til mandag 7. november. Og dette var hva som hendte, ifølge TB:

«Det var like etter midnatt at strømmen forsvant. Den kom ikke tilbake før rundt klokka 05.00. Uten strøm stanser pumpingen av vann og ulike basseng rundt om tappes ned ettersom de ikke får tilført nytt vann.»

LES OGSÅ: Store deler av Vestfold var nær ved å miste vannet

Alvorlig situasjon

Det var tydeligvis en prekær situasjon, siden Fylkesmannen var i beredskap og mange etater og funksjoner ble varslet om mulig stans i vannforsyningene. Men Vestfold vann fremstår som nokså avslappet i forhold til hva som kunne ha inntruffet, og ser denne nesten-katastrofen som neste dagligdags:

«Vi har prosedyrer for slik varsling og mange ble varslet. Vi var også klare til å varsle publikum, men det beste for oss i denne situasjonen var å ikke vekke publikum. Jo lengre de sov, jo bedre var det for oss og vannsituasjonen.»

Men ikke bare rutinene, også dialogen har vært vel ivaretatt, og da kan vel ta det rolig, siden lederen av Vestfold Vann hadde det klare inntrykk av strømleverandøren Skagerak «at dette hadde høy prioritet hos dem.»

LES OGSÅ: Tusenvis mistet strømmen: – Jeg kan ikke huske en så omfattende feilsituasjon

Dette var ikke småting

Oppriktig talt: Når det har vært like før at hundretusener mister vannet, snakker vi ikke om småting. Og det hjelper ikke å bagatellisere dette med tilbakelent bruk av ord som rutiner, prosedyrer og dialog. Og det glade budskap om at strømleverandøren prioriterte saken, bidrar ytterligere til inntrykket av manglende alvor:

Var det overhodet en tenkelig tanke at Skagerak ikke skulle prioritere en slik sak, men kanskje vente med å sikre Vestfolds vannforsyning til en dag det passet bedre?

En viss uro må likevel ha tvunget seg inn i vannleverandørens verden, for lederen refererer til en plan for neste år om et strømaggregat som kan sikre mot «slike tilfeller,» og man «skal se om det er mulig å framskynde dette eller sette inn et aggregat som er stort nok.»

Hvorfor i all verden er ikke dette gjort for lenge siden?

Vi snakker jo ikke om omfattende ny infrastruktur, men om å kjøpe inn det som i denne sammenheng må kalles industriell hyllevare for å sikre at en høyst nødvendig samfunnsfunksjon kan bli opprettholdt hvis det kommer litt ekstra snø eller vind.

Det er også rimelig å rette pekefingeren mot Direktoratet for samfunnssikkerhet og -beredskap, som burde ha et selvsagt ansvar for å bidra til å sikre en så nødvendig funksjon som vanntilførsel.

Skal DSB og Vestfold vann ansees som troverdige og ansvarlige virksomheter, trengs det en rask innsats med betydelig innslag av selvkritisk gransking.

Trygve Eklund

Kommentarer til denne saken