Alt tyder nå på at Veireno bukker under, etter å ha slitt forferdelig i Oslo. Her i Vestfold har det stormet rundt selskapet, men de de fleste avvikene har blitt rettet. Det hjelper ikke – nå er det slutt for Veireno-eventyret.

Bitter smak

Noen politikere sitter nok med ekstra bitter smak i munnen nå. Verst er det kanskje for Nøtterøys ordfører Roar Jonstang, som senest i kommunestyremøtet onsdag øste ros over innsatsen.

LES OGSÅ: Slik skal de rydde opp i søppelkaoset: – Det er hektisk (+)

Jonstang var strålende fornøyd med de økonomiske resultatene, med innsatsen fra de ansatte, og ikke minst med innsatsen i kommunenes felles selskap Vesar. Jonstang kjenner bransjen godt, og syntes nå det meste var på rett vei.

Hva er det som har slått feil? De mest innette motstanderne av privatisering vil si at dette er for viktige funksjoner til å la private overta. Søppeltømming er infrastruktur i samfunnet, det må virke. Andre vil hevde at dette er en tjeneste som nettopp egner seg for anbud og privatisering, og at det er rom for effektivisering som sparer samfunnet og innbyggerne for store penger.

LES OGSÅ: Veireno-sjefen beklager avfallsrotet

Tilhengerne fikk viljen sin, og så gikk det altså galt.

Garantist

Vesar (Vestfold Avfall og Ressurs AS) skulle være garantisten for at dette ikke skulle skje. De er nettopp den profesjonelle innkjøper som har kompetanse og kapasitet til å kunne sette funksjoner ut på anbud.

Organiseringen får gjerne skylden når det offentlige sliter med anbudsprosesser og oppfølging.  De mangler trening og kunnskap på disse kompliserte prosessene. Vesar var svaret på denne utfordringen.

Og alt tyder på at Vesar har gjort en stor jobb for å få Veireno funksjonsdyktig. Tariffavtaler er kommet på plass, og brudd på arbeidsmiljøloven ryddet opp. Den store gjenstående problemstillingen er selve søppelbilene som er for tunge for store deler av veinettet.

Nå var avgjørelsen tatt, og Veireno skulle ta et stort løft med nye biler i tråd med lovverket.  I stedet havnet selskapet i grøfta.