Profitt i velferden: Vi i SV heier på Vestfold AP

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDe fleste vil vite at SV ønsker å forby profitt i velferden. Vi mener at skattepenger og foreldrebetaling bør gå til ungene, ikke til (ofte utenlandske) investorer som gjemmer pengene i skatteparadiser. Vi har fått den absurde situasjonen at det er mer profitabelt å investere i private barnehager enn på Oslo børs! SV ønsker små, ideelle aktører velkommen som et supplement til offentlige barnehager. Det er de kommersielle aktørene vi vil ha ut, ved å få Stortinget til å vedta et forbud mot å ta ut profitt – slik vi har i skolesektoren. Vi mener for øvrig det samme når det gjelder barnevernet, eldreomsorgen osv. Ja til offentlig drift – ja til ideelle organisasjoner, nei til kommersiell profitt.

Nå har Vestfold AP sammen med Telemark AP og noen til kommet på banen med liknende tanker. I forslag til landsmøtet i AP har Vestfold AP – i følge Klassekampen 1.3. – tatt til orde for å forby utbytte fra private barnehager og fra private barnevernsinstitusjoner. Det er flott! Som fylkespartiet skriver i sitt forslag: «Store aktører innen private, kommersielle barnehager etablerer seg for å kunne ta ut store overskudd, enten direkte, eller gjennom eierstrukturer som gjør det mulig».  «Vi vil hindre at store, kommersielle aktører får det berømte sugerøret ned i statskassa», sier Truls Vasvik, leder i Vestfold AP. Det er presist sagt. Spesielt om en også legger til – «eller i kommunekassa». SV og Rødt foreslo et slikt forbud på Stortinget i 2017. Om AP nå vedtar det samme, skaper det et godt grunnlag for samarbeid etter at vi har vunnet stortingsvalget i 2021.

Men vi behøver ikke å vente så lenge: Vi kan gjøre mye lokalt for å hindre at barnevern, eldreomsorg og barnehager blir konkurranseutsatt eller privatisert. Det kan vi samarbeide om allerede ved kommunevalget til høsten – og da gjerne i samarbeid med berørte fagforeninger som FO, Fagforbundet, Sykepleieforbundet, Utdanningsforbundet og andre. En profittfri velferd bør stå høyt på dagsorden i valgkampen. Der har høyresida mye å svare for, slepphendte som de har vært med å la skattebetalernes penger forsvinne i lommene på kapitalister som mest har vært opptatt av sin egen lommebok, og ikke i å tilbakeføre verdier til fellesskapet gjennom å betale skatt.

Som vi i SV sier: Velferd til de mange – ikke profitt for de få!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags