Lavest utslipp - ikke lavest pris!

GRØNN POLITIKK: Fra nyttår vil klima og miljø vektes tungt i forbindelse med alle anskaffelser i regi av fylkeskommunen, skriver Ådne Naper (SV).

GRØNN POLITIKK: Fra nyttår vil klima og miljø vektes tungt i forbindelse med alle anskaffelser i regi av fylkeskommunen, skriver Ådne Naper (SV). Foto:

Av

Skal du bygge på fylkeskommunens kontrakter, må du ha lavere utslipp enn konkurrenten.

DEL

MeningerKlimakrisen krever omstilling. Det vil prege alt vi gjør i Vestfold og Telemark fylkeskommune. Og for det rødgrønne styret med SV, Sp og Ap, er det poeng at politikken bidrar til at det er god butikk å drive klimavennlig.

I Vestfold og Telemark skal vi kutte utslipp av klimagasser fra litt over fire millioner tonn Co2 i 2009 til under 2 millioner tonn Co2 i 2030. Det er 60 prosent kutt. Utslipp fra industrien og byggnæringa gjør næringspolitikk til klimapolitikk.

Når en bysilhuett har innslag av lifter, kraner og byggeplasser, så ser du en by i vekst og utvikling. Men samtidig durer mye av dette utsyret på dieselaggregat. Oppføringen av nye bygg krever utslipp, i tillegg til at drift og vedlikehold av flere bygg krever mer energi. Derfor er det viktig at de nybyggene det er behov for, bygges med så lite utslipp som mulig, settes sammen av deler og utstyr produsert med et så lavt karbonavtrykk som mulig, og driftes så energieffektivt som mulig.

Selv om det mest miljøvennlige kanskje ville være ikke å bygge, så vil det forstatt være behov for nye bygg. Et godt eksempel er Sandefjord videregående skole. Det er hevet over enhver tvil at den store skolen er overmoden for grundig rehabilitering. Derfor tar vi utgangspunkt i massivtre og plusshusstandard når vi investerer 600 millioner kroner i oppussing og utbedringer, for en bedre skolehverdag for 2.000 elever og 300 ansatte.

Investere i kompetanse

I byggingen av nye Horten videregående skole tok 21 regionale aktører del i arbeidet med det offensive miljøbygget. Aller helst skulle også selve byggematerialet vært levert av lokale aktører og ikke importert. Men det er viktig at våre investeringer også er investeringer i kompetansen vi trenger lokalt for å bygge utslippsfritt.

Fra nyttår vil klima og miljø vektes tungt i forbindelse med alle anskaffelser i regi av fylkeskommunen. Lave utslipp skal bli et konkurransefortrinn Etter forslag fra AP, MDG, Rødt, SP og SV. Klimaavtrykk skal innarbeides i anskaffelsesreglene og seriøsitetsbestemmelsene, og det vil bli satt krav til utslippsfrie byggeplasser. Det blir litt som fylkeskommunen gjør med krav om lærlinger: Skal bedriften din ha offentlige kontrakter, må du ha lærlinger. Og nå må du også ha lavere utslipp enn konkurrenten.

Vi har flere bedrifter i regionen vår som produserer varer med et langt lavere klimaavtrykk enn fossile konkurrenter. Skal vi mene noe med vår egen grønn industri, så må offentlige aktører forplikte seg til å velge de varene som har lavest utslipp framfor lavest pris.

Til nå har lavest pris vært det førende for planleggingen av nye bygg. Framover blir det lavest klimaavtrykk. De mest klimavennlige løsningene skal ligge til grunn i fylkeskommunens innkjøp, anskaffelser og nye byggeprosjekter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags