Sykepleiermangelen

«Bekymringsfullt når vi vet at eldrebølgen for alvor begynner å tårne seg opp»

«Bekymringsfullt når vi vet at eldrebølgen for alvor begynner å tårne seg opp»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hver femte sykepleiervakt i Vestfold-kommunene blir besatt av en assistent og ikke en utdannet sykepleier, påpeker fylkesleder Lisbeth Rudlang i Norsk Sykepleierforbund og den nyutdannede sykepleieren Caroline Heggen. Disse tallene viser at sykepleiermangelen er blitt en alvorlig utfordring for den kommunale omsorgstjenesten også her.

DEL

Vi skal ikke si et vondt ord om assistentene, som gjør en viktig innsats, og som selvfølgelig tilegner seg mye kunnskap gjennom praksis. Men det kreves ingen utdannelse eller offentlig autorisasjon for å bli pleieassistent. Og det er en grunn til at den grunnleggende sykepleierutdannelsen er et treårig studium ved universitet eller høyskole.

Fagkunnskap er viktig i møte med pasienter på alle nivå. Ofte er det nettopp etter bekymringsmeldinger fra hjemmetjeneste eller institusjon at legen kommer inn i bildet. Det forutsetter at de som møter pasienten først evner å vurdere om noe er galt.

Rudlangs undersøkelse blant sykepleierstudentene i Vestfold viser at bare 11 prosent ønsket jobb i en kommune etter endt utdanning. Det er bekymringsfullt når vi vet at eldrebølgen for alvor begynner å tårne seg opp. Frem mot 2060 vil antallet innbyggere i Norge over 67 år dobles, og antallet eldre over 80 tredobles.

For å klare denne massive utfordringen må vi nok tenke nytt, ikke minst når det gjelder bruk av teknologi. Men det er umulig å se for seg en eldreomsorg der ikke en solid fagkunnskap ligger i bunnen. Trolig må det en kombinasjon av bedre lønnsbetingelser, solide fagmiljøer og muligheter for spesialisering og utvikling til for at kommunene skal fremstå som mer attraktive arbeidsgivere. Det blir ikke enkelt å få til med den pressede økonomien og de små forholdene mange kommuner har. Men har vi råd til å la være?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags