Vi er «innbilt» syke av stråling – ifølge helsemyndighetene. Hva hvis vi ikke «innbiller» oss det?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det har vært opphetet debatt om strålevern, ytringsfrihet og hva slags budskap som bør få slippe til på annonseplass etter at Folkets Strålevern slapp til med helsides annonser i fire store aviser den 16.05.20. Siden har de fått slippe til i flere andre aviser, også i Byavisa og Tønsbergs Blad. Det er vi glade for! Budskapet fra Folkets Strålevern er at strålingen fra den trådløse kommunikasjonsteknologien kan gi helseskader – i skarp kontrast til hva myndighetene hevder. Og at helserisikoen er godt dokumentert vitenskapelig.

Dette mener vi er en god anledning til å slippe til i debatten oss som er blitt syke av strålingen, som for øvrig er svært glade for annonsen til Folkets Strålevern.

Det er et kolossalt gap mellom Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og myndighetenes forsikringer om at «Alt er helt trygt» med nivåene av mikrobølgestråling i Norge og hvordan vi som er blitt syke av strålingen blir tvunget til å leve. Vi synes det er nødvendig at det kommer fram i offentligheten hvilke enorme konsekvenser det kan få for et menneskes liv når man får helseplager fra stråling.

Det er ikke uvanlig at mennesker som er blitt el-overfølsomme må flytte fra hjemmet sitt, til et område der det er mindre strålebelastning. Å gå på kafé, kino eller treningssenter eller besøke familie og venner er umulig for mange; det er kilder til stråling overalt. Man mister muligheten til å delta i samfunnet, ha et normalt sosialt liv og må finne seg i å leve i isolasjon. En del blir så syke at de ikke lenger får deltatt i arbeidslivet. De som er verst rammet kan ikke engang handle sin egen mat; de tåler ikke strålingen som en tur i butikken medfører.

Folk har skrevet inn til blant andre DSA og Helse- og omsorgsdepartementet i årevis og varslet om helseplager knyttet til stråling. Disse myndighetene bekrefter selv at de får slike henvendelser jevnlig. De svarer at de tror på at vi har helseplager, men at det ikke kan være stråling som er årsaken. Vi skal altså lide av «noe psykisk».

For oss som er blitt syke av dette, og hvor mange nå ikke lenger kan ferdes i det offentlige rom, er det absurd å ikke bli trodd. Absurd at vi varsler for døve ører. Vi vet vi ikke «innbiller» oss at det er strålingen som gjør oss syke. Vi vet dette gjelder et betydelig antall mennesker i Norge.

Hvor mange må si ifra før myndighetene innser at mikrobølgestråling er et helseproblem? Hvor lenge skal de overse all forskning som viser sammenheng mellom mobilstråling og helseplager? Har ikke tidligere helse- og miljøskandaler lært oss noe viktig?

Det fins urovekkende nok ikke noe system for å kartlegge omfanget av mennesker som rapporterer om helseplager knyttet til stråling. Inntil det kommer for en dag at myndighetene svikter i å gi korrekt og oppdatert informasjon om helserisikoen, vil nok vi som er blitt syke av stråling fortsatt måtte tåle å bli utsatt for diskriminering og latterliggjørende holdninger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags