Vi må vende perspektivet utover

Emma Tokle Brobakke

Emma Tokle Brobakke Foto:

Av

For et par uker siden ble livene våre snudd på hodet. Et virus alle var vant til å betrakte på avstand kom plutselig veldig nært.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fra vanlige hverdager til en mer isolert tilværelse. Kaféturer i helgene, idrettsarrangementer med familien og sene kvelder med gode venner som får tiden til å gå altfor fort er plutselig ikke mulig.

LES OGSÅ: Mange frivillige har meldt seg til dusjtjeneste: – Det er ikke aktuelt å sende fremmede til de eldre nå!

Det er noe vanskelig med en slik omveltning for alle. Praktisk og fysisk, men også emosjonelt og psykisk er det krevende å plutselig befinne seg i en situasjon hvor man kjenner litt på frykt for seg selv og for familien sin. Denne frykten gjør noe med oss, den får oss til å tenke litt annerledes.

LES OGSÅ: Glad for avgjørelsen om eksamen: – Deilig å få et svar

Ofte resulterer den i at vi alle fokuserer på familien vår, og at vi vender blikket vårt, perspektivet vårt, og empatien vår litt innover. Det er nå tvert imot viktigere enn noen gang at vi vender solidariteten vår utover, til de som har opplevd dette i tiår.

LES OGSÅ:

Få steder i verden opplever befolkningen en undertrykkelse slik som palestinerne gjør. Selv om okkupasjonen har vart i 70 år, kommer det stadig nye og mer rettighetsstridige utviklinger. Israels okkupasjon av palestinske områder på Gaza og på Vestbredden er i seg selv brudd på folkeretten.

LES OGSÅ: Ikke mer deling av Israel

Likevel klarer de å ta folkerettsbruddene et sted videre ved å innføre militær lov for alle palestinere i området og sivil lov for alle israelere i området, altså forskjellig lov på samme område basert på hvilken etnisk bakgrunn man har. Det er apartheid i sin reneste form.

LES OGSÅ: Norge må anerkjenne Palestina

Henrettelser

Senest forrige uke kom den israelske statsministerens parti med et forslag om henrettelser av palestinske fanger. De er ikke dødsstraff i Israel, og denne nye loven gjelder bare palestinere. Verdenssamfunnet var ganske enstemmig i sin avsky over apartheidregimet i Sør-Afrika, Palestina burde ikke være et unntak.

LES OGSÅ: Rebecca og samboeren møtte på problemer på hjemreisen: – Det er godt å være hjemme!

I det siste har Donald Trump og den israelske statsministeren Netanyahus forslag til en løsning på konflikten dominert nyhetsbilde. Forslaget Trump selv kalte ‘’the deal of the century’’ er enestående i sin evne til å vise hvordan USA og Israel betrakter palestinere: Som en liten irritasjon, uten rett til å ta del i å bestemme sin egen skjebne.

LES OGSÅ: Noen har ropt etter en sterk mann til å lede oss i korona-krisen. Jeg er glad vi heller har en kvinne som vil lytte til andre.

Det er på tide at vi spør oss selv om vi husker andre eksempler fra historien hvor statsledere prøver å bestemme skjebnen til en folkegruppe, og hva det ledet til. Vi må stå opp for den mest grunnleggende retten til alle mennesker. Vi må stå opp for palestinernes rett til å leve.

Selv om vi alle nå lever en mer isolert hverdag, setter ikke det begrensninger for hvordan vi kan hjelpe. En av de mest effektive måtene man kan signalisere at man ikke støtter en okkupasjon med apartheid er ved økonomisk boikott. Vi kan ta aktive valg ved å ikke handle frukt og grønnsaker produsert på jord som er frarøvet andre. Vi kan fortsatt være kompromissløse i vår støtte og solidaritet.

LES OGSÅ: Greta Thunberg ord for ord. Hva er fakta og hva er feil?

Nå har mange en anelse om hvordan det er å føle seg isolert, selv i den milde formen vi opplever. Bare på Gaza lever to millioner mennesker innesperret. Palestinere flest kjenner ikke noen annen virkelighet og aldri levd en dag i frihet. Men de lever i håpet om å en dag leve slik de har rett til. Det håpet må vi som har den friheten holde i live.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken