Gå til sidens hovedinnhold

En elev fra Vestfold vil nok se problemet med fritt skolevalg når han/hun blir sendt på skole nord i Telemark

Artikkelen er over 3 år gammel

At fylkeskommunen har mulighet til å beregne omtrent hvor mange elever som søker seg til de ulike videregående skolene i regionen gjør det mulig å beregne hvordan penger og ressurser skal prioriteres og fordeles.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Tønsbergs Blad 11. august 2018 skrev representanter fra Vestfold og Telemark Unge Høyre, Fredrik Halsen og Karoline Aarvold, om fritt skolevalg i et nytt, sammenslått fylke.

Ideen om fritt skolevalg går ut på at elever skal kunne velge hvilken videregående skole de ønsker å gå på, uavhengig av hvor en bor og hvilket skoletilbud som finnes nær en selv. Noe som høres fint og flott ut i seg selv, men er en «frihet» med bismak. Som Aarvold og Halsen skriver, har Vestfold gjennomført fritt skolevalg over lengre tid. 

 

Les også

Blir det slutt på fritt skolevalg når vi slås sammen med Telemark?

Vestfold har korte avtstander

At elever og politikere i Vestfold er fornøyde med fritt skolevalg i dag kan være forståelig. Vestfold er i dag et fylke med korte avstander og som har tett med store skoler over hele fylket.  Forholdene i Telemark er derimot ganske ulike.

Mens Vestfold fylke er mindre i areal enn Vinje kommune i Telemark alene, har Vinje til sammenligning store avstander og ingen videregående skoler. Å ha et skoletilbud nær folk over hele regionen må være den viktigste prioriteringa. Skoletilbudet må derfor formes etter begge fylkenes behov og forutsetninger.

Les også

Skolestart kan være skummelt – også for foreldrene. Det har SFO-leder Torill gjort noe med

 

Mange bor på hybel

Når Unge Høyre foreslår å innføre fritt skolevalg i hele den nye regionen som blir bestående av dagens Vestfold og Telemark fylker vil friheten for enkelte kunne gå på bekostning av andre elevers rettigheter. Dersom en elev fra øvre Telemark ønsker å søke seg til en skole i Vestfold vil denne eleven ta opp en plass for en elev med svakere karakterer. Eleven med svakere karakterer vil risikere å måtte flytte hjemmefra ufrivillig for å få videregående utdannelse.

Allerede i dag bor mange 16-19-åringer alene på hybel fordi det ikke finnes et skoletilbud der de bor, noe som er med på å øke terskelen for å velge å ta videregående utdannelse i utgangspunktet. En elev fra Vestfold vil nok også se problemet med fritt skolevalg når han/hun blir sendt på skole nord i Telemark som en konsekvens av fritt skolevalg i en ny storregion.

Les også

Mens elevene ved de videregående skolene må punge ut for parkering, slipper studentene på Bakkenteigen unna

Kan skape eliteskoler

Konsekvensene av å ha fritt skolevalg i hele regionen Telemark-Vestfold kan bli at skoletilbudet forsvinner fra distriktene og at det oppstår A og B skoler. At fylkeskommunen har mulighet til å beregne omtrent hvor mange elever som søker seg til de ulike videregående skolene i regionen gjør det mulig å beregne hvordan penger og ressurser skal prioriteres og fordeles.

Forutsigbarhet for framtidas skoletilbud er viktig. Samtidig vil det kunne skape eliteskoler og restskoler hvor forskjellene i studiemiljø og studietilbud kan risikere å økes mellom skolene, noe som blant annet er tilfellet flere steder i Oslo i dag.

Noen kan søke på særskilt grunnlag

Hva som kan regnes som fritt- og ikke fritt skolevalg er likevel relativt. Telemark er i dag delt inn i 2 inntakssoner, hvor elever har mulighet til å velge mellom ulike skoler med lignende studietilbud innenfor sin egen sone. Senterungdommen mener det er riktig å videreføre dagens inntakssoner slik at det nye fylket blir bestående av 3 soner, Vestfold, øvre Telemark og Nedre Telemark.

I likhet med i dag vil elever med utfordringer eller som er utsatt for mobbing og lignende, ha mulighet til å søke om å søke på særskilt grunnlag. For Senterungdommen er det viktig å opprettholde skoletilbud over hele fylket og regionen, slik at elevenes rettigheter og muligheter til å kunne få relevant skolegang så nært som mulig der en bor, blir sikret. Enkelte elevers «frihet» skal ikke gå på bekostning av andre elevers rettigheter.

Kommentarer til denne saken