Hva er egentlig vitsen med å bruke masse penger på disse vikinggreiene?

PENGESPØRSMÅL: Når vi vet hvor mye penger god formidling av sensasjonelle funn kan kaste av seg i Oslo, må vikingfylket Vestfold klare å få en bit av denne kaka, skriver samfunnsredaktør Marie Olaussen.

PENGESPØRSMÅL: Når vi vet hvor mye penger god formidling av sensasjonelle funn kan kaste av seg i Oslo, må vikingfylket Vestfold klare å få en bit av denne kaka, skriver samfunnsredaktør Marie Olaussen. Foto:

Av

Tja - du skal ikke se bort fra at det faktisk kan komme til å lønne seg.

DEL

MeningerPå jobb i Estland i 2003 møtte jeg en mann som heter Toomas Kivimägi. Han var guvernør i Pärnu – tsarfamiliens gamle favorittbadested. Han var så stolt over at de hadde bygget et museum for moderne kunst og et splitter nytt konserthus. I tillegg planla fylkeskommunen et storslått bibliotek. På vei fra Tallinn hadde vi kjørt på elendige veier. Fortsatt hadde mange av husene vi passerte utedo, og ellers veldig lav standard. Estland var på vei opp igjen etter mange år bak jernteppet, men det gikk sakte.

Jeg spurte Kivimägi hvorfor de prioriterte storslåtte kulturbygg foran veibygging og vedlikehold. «Hva skal vi med veier hvis vi ikke har attraktive steder å kjøre til», spurte han retorisk. Og forklarte at også veiene kom til å få sitt.

Kulturelle opplevelser er en av de viktigste faktorene for turisme i Europa. Og for Norges del er historien om (og funnene fra) vikingtiden vår aller fremste merkevare. Med flere store internasjonale TV-satsinger med vikingtiden som tema, blir nye målgrupper introdusert for den actionfylte delen av historien vår.

kommentaren fortsetter etter bildet

STERK MERKEVARE: Osebergskipet ble bygd på Sørvestlandet i år 820 og ble funnet i Oseberghaugen ved Tønsberg 10. august 1903. Haugen ble gravet ut sommeren 1904 under ledelse av professor Gabriel Gustafson, assistert av Haakon Shetelig. Skipsfunnet og kunnskapen om vikingene har inspirert suksess-serien Vikings fra HBO, som hylles over hele verden.

STERK MERKEVARE: Osebergskipet ble bygd på Sørvestlandet i år 820 og ble funnet i Oseberghaugen ved Tønsberg 10. august 1903. Haugen ble gravet ut sommeren 1904 under ledelse av professor Gabriel Gustafson, assistert av Haakon Shetelig. Skipsfunnet og kunnskapen om vikingene har inspirert suksess-serien Vikings fra HBO, som hylles over hele verden. Foto:

Forskerne roper varsku

Denne høsten har debatten om pengebruk og vikingtid gått høyt. I sommer sendte Universitetet i Oslo et brev til statsråd Iselin Nybø (V) for å fortelle henne at vikingskipene våre skades i et tempo som uroer forskerne. Nye skader ble oppdaget i år, både på Osebergskipet og på Gokstadskipet.

Likevel er det ikke funnet penger til nytt vikingtidsmuseum i statsbudsjettet. Det er heller ikke penger til det kritiske sikringsarbeidet av gjenstandene som må gjøres i forkant av (de utsatte) byggearbeidene.

Hvorfor kan vi ikke bare klare oss med det gamle museet? Faktum er at det vakre vikingskipshuset i seg selv forsterker ødeleggelsene av skipene og de andre vikingtidsgjenstandene. Museet ble i sin tid dimensjonert for 40.000 besøkende årlig. De siste årene har årsbesøket rundet en halv million mennesker. Dessuten er inneklimaet dårlig, og skipene ødelegger seg selv. Det er dette som gjør at forskerne roper varsku når pengene uteblir. Museumsdirektør Håkon Glørstad understreker at tid er essensielt i denne saken.

LES OGSÅ:

Turistene legger igjen masse penger

Vikingskipshuset er landets mest besøkte museum. Folk vil se noe ekte og genuint. De får valuta for pengene. Her står vikingskipene fra Vestfold på egen kjøl, og kan oppleves på nært hold.

Ifølge en rapport Oslo Economics har laget på oppdrag fra Kulturhistorisk museum i år, utgjorde turistforbruket i Oslo 21,7 milliarder kroner i 2016. Dette utgjør 26 prosent av det beregnede totale turistforbruket i Norge. Rapporten anslår at den indirekte økonomiske verdiskapingen ved Kulturhistorisk museum er mellom nitti og hundre millioner kroner per år.

Fordi folk vil se vikingskip og andre historiske utstillinger, spiser og drikker og overnatter de for nesten hundre millioner kroner i hovedstaden. De pengene som pløyes inn i kultursektoren høstes i omliggende sektorer, og kan dermed ikke ses på som en isolert investering i kulturhistorien.

Vikingtidens merverdi

I den siste tiden har Tønsbergs Blad jobbet med et tips om at det skulle ha blitt funnet spor etter et vikingskip på jordene rundt Jarlsberg hovedgård. Mandag sprakk nyheten, og hemmeligheten arkeologene har sittet på i over et år ble kjent for alle. En entusiast med metalldetektor har funnet skipsnagler store nok til å være fra et vikingskip på over 15 meter. Sammen med Jellestadskipet fra Halden, ser det dermed ut til at Norge har fått to nye vikingskipsfunn i år.

Hvordan kan vi på best mulig måte ta oss av funnene og samtidig generere merverdi til lokalsamfunnet der disse internasjonalt interessante, og ikke minst viktige, funnene dukker opp? Svaret er vel like kjedelig som det er åpenbart: Penger og prioriteringer.

Penger til å ta ansvaret for verdensarven som ligger i jorda. Og penger til å ta vare på skattene som allerede er gravd opp. Når vi vet hvor mye penger god formidling av sensasjonelle funn kan kaste av seg i Oslo, må vikingfylket Vestfold klare å få en bit av denne kaka. Vi har et fantastisk levende museum på Lindahlplan, der tilreisende og lokalbefolkning kan følge med på byggingen av skipskopier og være med ut på fjorden i skip helt like de vikingene i sin tid brukte. I Slagendalen har vi selveste Oseberghaugen, over grensa til Sandefjord ligger Gokstadhaugen, på Borre kan vi rusle i nasjonalparken og feste på vikingvis i gildehallen. Men folk må få vite om det. Det må være lett å finne god informasjon. Det må være lett å finne fram dit. Og det må være satt inn i en sammenheng som gir tilskuerne en opplevelse og mer kunnskap.

Til neste år skal det nye Jarlsberg-funnet også undersøkes videre, og til sammen vil alt dette utgjøre et fantastisk reisemål kommunen, fylkeskommunen og næringslivet kan bruke penger på. Kan vi få en brøkdel av de besøkende på Vikingskipshuset til å komme til Tønsberg for å se gravhaugene og få være med på seiltur, kanskje vi kanskje selge dem et overnattingsdøgn og et par, tre gode måltider.

Vi har alle muligheter. Vi har storslått kulturhistorie. Vi har attraktive steder. Og i motsetning til Kivimägis Estland har vi vel også Europas beste veier. Å komme seg hit burde være en lek.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Blir med på guidet tur gjennom Vikingskipshuset: Skattene forfaller!

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags