Hvorfor blir Slottsfjellstårnet oransje denne uken?

ORANSJE: Over hele verden skal viktige bygninger fargelegges oransje de neste tre ukene. Her representert ved Slottsfjellstårnet og Eiffeltårnet.

ORANSJE: Over hele verden skal viktige bygninger fargelegges oransje de neste tre ukene. Her representert ved Slottsfjellstårnet og Eiffeltårnet. Foto:

Av

Farg verden oransje!

DEL

LeserbrevSoroptimister i Europa står sammen under slagordet «We stand up for women», og vi engasjerer oss i prosjekter for å styrke kvinner og jenters status lokalt, nasjonalt og globalt. Siden 2009 på initiativ fra FNs kvinneorganisasjon UN-Women, har soroptimister over hele Europa sørget for at bygninger lyses opp i oransje i 16 dager fra 25. november til 10. desember (menneskerettighetsdagen) hvert år.

Tønsberg Soroptimistklubb, som tilhører Norgesunionen av Soroptimist International - verdens største og mest innflytelsesrike organisasjon av yrkeskvinner, vil rette oppmerksomheten mot 25. november ved å lyssette vårt eget, ikoniske byggverk, Slottsfjellstårnet, i oransje farge fra 25. november og i en uke,- fra vi inviterer til åpent møte på Bydelshuset mandag ettermiddag, til vi avslutter med stand på torget lørdag formiddag, sammen med Sør-Øst Politidistrikt, Krisesenteret og Incestsenteret i Vestfold.
Vold mot kvinner er aldri en privatsak, men et samfunnsproblem, som finner sted i alle samfunn og kulturer. Vold rammer millioner av kvinner og setter utviklingen av hele samfunn tilbake.

Bjørg Dalene, president. Grete Hagtvedt Vik, informasjonsmedarbeider. Ranveig Nordskog, informasjonsmedarbeider.

Bjørg Dalene, president. Grete Hagtvedt Vik, informasjonsmedarbeider. Ranveig Nordskog, informasjonsmedarbeider. Foto:Her følger noen tall om vold mot kvinner:

• 35 prosent av alle kvinner i verden vil oppleve vold. I noen områder gjelder det imidlertid så mange som 7 av 10 kvinner.
• Over 600 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt
• Opptil 50 prosent av alle seksuelle overgrep skjer mot jenter under 16 år
• 250 millioner av dagens kvinner ble giftet bort før de fylte 15 år
• 200 millioner av dagens kvinner har blitt utsatt for kjønnslemlestelse

Soroptimister landet over har nettopp vært aktive i støtten til Care Norge og TV-aksjonen «Nå er det hennes tur». Denne aksjonens mål har vært at alle kvinner skal få tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. Å bekjempe fattigdom gjennom å støtte kvinners kamp for likestilling, gjør at kvinner blir hørt, og samfunnet blir mer bærekraftig.
Norske soroptimisters utdanningsfond for kvinner i sør har helt siden 1985 gitt kvinner støtte til yrkesutdanning, og de siste årene har vårt fortellerteater «Valgt det…», satt fokus på menneskehandel som vår tids slaveri, en forestilling som Tønsberg Soroptimistklubb viste på Greveskogen vgs og i et åpent møte på biblioteket i fjor.

Årets tema er «Orange the World: Generation Equality Stands Against Rape» og det vil bli satt i gang aksjoner over hele verden for å ta et standpunkt mot seksuell vold i alle sammenhenger, og å få i gang en global samtale om hva som skal til for å forhindre og få slutt på voldtekter. I Tønsberg vil fredsforsker og direktør ved PRIO, Henrik Urdal, fokusere bruk av seksualisert vold i krig i åpent møte og lokale aktører vil informere om vold i nære relasjoner i møtet og under stand på torget.

Når vi opplyser Slottsfjellstårnet i oransje farge, så gjør vi det samtidig med klubber i hele Europa, for å sette fokus på problemet med kjønnsbasert vold. STOPP VOLD MOT KVINNER!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags