Jeg er satt ut av at en lokalpolitiker som Sannes Vika kan finne på å fremme slik en begrensning på noe så viktig som ytringsfrihet. 

Av
DEL

LeserbrevJeg er satt ut av at en lokalpolitiker som Sannes Vika kan finne på å fremme slik en begrensning på noe så viktig som  ytringsfrihet.  

Ytringsfriheten gir alltid åpning for motytringer, tilsvar og i beste fall dialog. Men det kan se ut til at dominerende krefter i demokratiet nærmest håper på en type sinnelagskontroll: Man opererer i praksis med en betinget form for ytringsfrihet og demokrati. Noen ytringer nektes rom, noen deltakere vises bort og settes på gangen. Slik skal det gode markeres gjennom negativ pedagogikk. Men derfor skjer heller det motsatte: Erfaringen av å bli usynliggjort og satt ut styrker frustrasjonene og motstanden.

LES OGSÅ: Jo Tønsberg bør bli en rasismefri sone.

LES OGSÅ: Nazister og rasister skal ikke få skremme folk fra å leve sine liv 

Politisk toleranse og ytringsfrihet handler faktisk om å akseptere at ytringer man selv tar klart avstand fra og blir urolige for -også kommer til uttrykk: Vil man ikke ha ytringsfrihet for meninger man ikke liker, så vil man ikke ha ytringsfrihet i det hele tatt. Å utelukke enkelte grupper fra den demokratiske deltakelse og samtale er faktisk noe suspekt i et demokrati. Vi ser for øvrig skjevheter på mange plan allerede. Noen politikere og meningsbærere i mediene ser ut til å mene at folk flest verken vet landets- eller sitt eget beste. Derfor så slippes ikke alle meninger til på like vilkår.

Vi bør holde hodet kaldt, samtidig som vi også helt berettiget benytter ytringsfriheten og presenterer mot-ytringer og kritikk. Ytringsfriheten og kommunikasjon er en del av løsningen.

Eksisterer det en risiko når man ikke begrenser ytringsfriheten?

LES OGSÅ: Ordførerens svar til Olav Sannes Vika

Ja men en viss risiko er nødvendig for å beholde et genuint demokrati. Prisen vi betaler ved å begrense den er desto større og burde vekke bekymring.

Menn og kvinner har kjempet for demokrati og ytringsfrihet endog ofret livet.

De eldste av våre landsmenn og mange av våres nye landsmenn har kjent tap av demokrati og ytringsfrihet, og kanskje nettopp derfor er det viktig at vi står sterke og viser at i  Norge står ytringsfrihet høyt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags