Jeg har, som dere vet, november på første plass. Mai ligger hakk i hæl. Det handler ikke om klima i noen av månedene. November er måneden vi finner på ting å foreta oss – i fest og i hjemmelivet. Da må vi «finne på – eller finne ut av – anledninger». I mai er det bare å gi seg over av alle de fine dagene som kalenderen allerede har markert. Det er lett å forstå alle som legger bryllup og barnedåper til mai. Mai med sin frekke friskhet. Høyere himmel og vår i hvert et tre og busk. Dagene er merkbare lengre og nettene korte og relativt lyse. Mai er et startskudd, for årets fest. I år toppet mai seg med kroningen i London. Nedtonet var et ord som ble brukt. Jeg har respekt for den britiske måten å tone ned sine ritualer på.

Ikke at jeg skal le meg i hjel eller more vettet av meg i hverdagen. Men det er hyggelig med noen enkle overraskelser.

Finn Schjøll

Nedtonte barnedåper, konfirmasjoner, bryllup, fødselsdager og andre flaggdager? Nei takk. Det har noen andre allerede tatt seg av. Jeg eier ingen feiringsskam. Ikke vil jeg ha det heller.

Det er noe som topper alt! En festlig hverdag er alltid velkommen. Ikke at jeg skal le meg i hjel eller more vettet av meg i hverdagen. Men det er hyggelig med noen enkle overraskelser. En blomst i ny og ne – det er lite som skal til. Har du vilje, er det allerede gjort. Ikke tenk automatikk. Du må rett og slett bestemme deg og bare gjøre det. Ikke hver dag – da blir det hverdagslig. Men det å huske at det er mye stort i det lille er flott!

17. mai er en favoritt av mange grunner. Flagging og kransenedlegging er morgenaktiviteter som holder liv i folkeskikken og folkeopplysningen. Se på programmet for dagen, og møt opp et sted i nærheten der du bor. Programmet kommer i Tønsbergs Blad også.

Bildeserie

Se våre bilder av de flotte konfirmantene i Søndre Slagen kirke

Vil jeg ha det nedtonet? Absolutt ikke. Jeg tar skarp avstand fra norsk nedtoning. «Mer av alt» kan jeg klare bedre. Jeg har jo allerede feiret 8. mai, frigjøringsdagen og veteranenes dag. Denne feiringen har dessverre tiden og avstanden tonet vekk for de fleste av oss. Manns minne har ikke hjulpet særlig.

Likevel henger dette igjen hos meg. Jeg har familie som opplever at 8. mai er et skille mellom å være i stedet for ikke å være. Det har vi alle. Frihet er så stort at det må oppleves på et eller annet vis. Før eller siden får vi alle en opplevelse av hva et fritt liv kan bety. Og når det er forstått, er det karakterbyggende. For meg har det vært det. Jeg feirer 8. mai og takker for dem som i nær fortid sto imot. De fikk seg og sin framtid igjennom det ugjennomtrengelige.

Få flagget opp! Vis glede, vi lever! Vi kan da ikke feire så stille og dannet at det kan forveksles med døden. Feiring er jo det motsatte av nedtonet. 17. mai skal feires. Det er nasjonaldagen. Bunaden kommer på. Det er ingen grense for rivende utvikling i folketradisjonen. Folkedraktene er de samme som alltid, men spennet utvides stadig, når mer dokumentasjon graves fram og bunaden finner seg godt til rette i landskapet. Søljene ser ut til å bli mer varierte – eller er det kanskje bare surr og rør i fantasien min? Ser jeg rett og slett flere detaljer nå som jeg er godt voksen?

Bildeserie

Se bildene fra åpningen av Foynhagen

Du kan også komponere din egen bunad med dine egne symboler, farger og valg av stoff. Fantasibunad er et ord for å snakke ned et fint plagg, men alle bunader er vel født av tradisjon og overlevd nettopp på grunn av fantasien. Da er vi på mitt mantra: Ta det du har. Gjør feiringen til din egen og husk at det er hjelp å få om det butter. Det er mange frivillige organisasjoner som rekker ut en hånd. Det er vi glad for og i år trengs det etter pandemi og uforutsett rakettprisstigning. Flagg er den fineste pynten. Store vaser med bjørkeløv er tradisjon. Maten regulerer du selv. Å få en festdag ut av en festdag burde være innen rekkevidde. Selv har jeg lyst til å nedtone min fødselsdag. 75 år er en anselig alder uansett. Det som er fint med å leve lenge, er at livet kommer gradvis. Det kommer ikke over natten dette lange livet.

Ta vare på festdagene og ikke slit deg ut. De kommer sterkt undertallige. Med god grunn. Ton feiringene opp! Torsdag 18 mai er ennå noen dager unna.

Med vennlig hilsen Finn