Gå til sidens hovedinnhold

«Miljøpartiet de grønne» – stryk det navnet i Tønsberg!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var et sjokk å lese at MDG vil godkjenne de såkalte eiendomsutviklernes bygg i Nedre Langgate 19. En skam for et parti som skal stå for både miljø og grønt. Her får vi en stor kasse som skal generere penger til en grådig byggebaron. Og det gjør partiet etter langvarig, massiv motstand fra fagmiljøer og naboer. Men det ser MDG i Tønsberg bort fra, naboene får bare sitte der i skyggen uten utsikt.

Om dette skriver bla. arkitekt Øyvind Løken: «Forslaget bryter med alle prinsipper for god miljøtilpasning … Forslaget viser en arkitektur uten bærekraft. Her er ingen referanser til det historiske bylandskapet.» Og han er forskrekket over at administrasjonen nå plutselig har gjort kuvending, de som først avslo på solid, faglig grunnlag. Her kan vi bare gjette at presset for å godkjenne har vært enormt.

Det det i realiteten dreier seg om er en «eiendomsutvikler» som utvikler sin bankkonto – jo høyere bygg, desto mer i pengebingen («det må jo lønne seg»), og det godtar altså MDG og lar miljø og naboer få svi, feier vekk den store motstanden.

Ære være KrF og Venstre som sier som fagkunnskapen: «Det planlagte bygget striden mot byplanen på en rekke punkter. Dette gjelder særlig byggehøyden og arkitektoniske grep.» Men det bryr altså ikke Kjell Anders Lier i «miljøpartiet» seg om, for byplanen kan tolkes på mange måter, og det er ikke spesielle bestemmelser knyttet til denne tomta. «Tre-fem etasjer oppfyller dermed byplanen,» sier han og tråkker de 32 naboene kynisk under fot.

Uttalelsen er utrolig. For når det ikke er knyttet spesielle bestemmelser til en tomt, så må markedet få lov å ta seg noen friheter, det er det han sier. Arkitektur og historisk sammenheng, bybildet, fagmiljøer og naboer – vekk med det! «Vi har lovet oss selv å arbeide for de tre b-ene (bolig, besøk, bedrift)", sier Lie. «Denne planen underbygger det.» Som vi ser, så er ordet «bolig» ikke skrevet fullt ut, han glemte å skrive «boligmiljø», men det gjelder jo likevel ikke for MDG i Tønsberg. Dessuten mangler det en fjerde b: «byggebaron». MDG støtter byggkapitalen mot naboene og de faglige miljøene.

«De grønne» i Tønsberg er nå blitt «de grå.» Tønsberg MDG svekker åpenbart partiet ved dette vedtaket som nok vil oppleves som en skam av dets velgere og medlemmer. Snur de ikke her, er troverdigheten som miljøparti borte, for dette vil bli brukt mot dem. Ved kommunevalget om to år får de trolig sin straff, for hva skal vi med et miljøparti, som ikke er noe miljøparti, men et «miljøparti»? Og som står sammen med Høyre og Frp mot fagmiljøer og fortvilte naboer. Støtt folket, MDG – ikke eiendomskapitalen!

Det samme kan man si til leder av Utvalg for plan og bygg, Per Martin Aamodt (Ap), som også vil la den pengesterke få rett: Det var altså ikke sant at det nå er vanlige folks tur. Men skulle ikke Ap i Tønsberg være et arbeiderparti?!

Til behandlingen i kommunestyret vil jeg derfor si: Avvis denne kynismen og sjofelheten mot naboene. Tving utbygger til å senke høyden!

Høyre og Frp har sørget for en lang rekke heslige boligkasser på Kaldnes, og fått voldsom kritikk. Mange hadde trodd at et nytt styre i Tønsberg ville utgjøre en forskjell. Slik ble det altså ikke.

Kommentarer til denne saken