Gå til sidens hovedinnhold

Mister skoleplassen med Høyres «frie» skolevalg

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke leste vi om Michael (18) som mister skoleplassen sin på grunn av karakterbasert opptak. Hvert år er det ungdom som Michael som mister plassen på videregående skole, på grunn av Høyre og FrPs «frie» skolevalg.

Sånn skal det ikke være i nye Vestfold og Telemark.

Michael gikk på Horten VGS i en klasse på 25 elever. Det var fortsatt 25 plasser neste skoleår. Det var plass til at klassekameratene kunne fullføre sammen. Men høyresida i Vestfold har tidligere bestemt at skoleelevene skal konkurrere om skoleplassen hvert eneste år.

Det blir det heldigvis slutt på nå.

Vi fjerner «fritt» skolevalg og rent, karakterbasert opptak fra neste år. Samtidig innfører vi en fortrinnsrett for elever på vg1 og vg2 til å fortsette skolegangen på skolen de allerede går. Dette er for å trygge ungdommen i tilfelle oversøking. Hadde dette blitt innført før, ville det sikret Michael muligheten til å fullføre videregående i Horten.

Høyresida hevder det ikke er A- og B-skoler i Vestfold som følge av karakterbasert opptak og konkurranse om skoleplassene. Søkingen til nye Horten VGS viser det motsatte. Det at Michael mister skoleplassen sin fra høsten viser også hvordan de nyeste og flotteste skolene først og fremst forbeholdes ungdommen med best karakterer, mens andre skyves ut.

Om høyresida får flertall i fylkestinget etter valget, er det vel dessverre tilbake til rein konkurranse?

LES OGSÅ: Ja, Michael: «Fritt» skolevalg er noe bullshit

LES OGSÅ: Fritt skolevalg - for hvem?  

Kommentarer til denne saken