Mobbeombudet med viktig beskjed: – Vi må sørge for at det ikke skapes et tomrom der krenkelser og utestenging får foregå

INKLUDERE: Mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr oppfordrer foreldre til å blant annet snakke med barna sine om inkludering.

INKLUDERE: Mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr oppfordrer foreldre til å blant annet snakke med barna sine om inkludering. Foto:

Nå som alle skoler og barnehager stenges vil mange barn og unge bli ekstra sårbare.

DEL

Torsdag valgte regjeringen å stenge alle skoler og barnehager på grunn av koronaviruset. Det fører til at mange barn og unge vil bli sittende hjemme, foran en skjerm.

Mindre oversikt

– For de av ungene våre som til vanlig føler på utenforskap og ensomhet vil denne perioden hvor alle skoler og barnehager stenges bli svært sårbar, skriver mobbeombudet i Vestfold på sin Facebook-side.

Torsdag ble det kjent at samtlige skoler og barnehager i Norge stenges, for å unngå at store folkemengder samles. Hensikten er å unngå spredning av koronasmitten. Mange av elevene i Vestfold og Telemark vil ha nettundervisning hjemme.

– Vi voksne vil ha mindre oversikt over samspillet mellom barn/ungdom nå som de ikke er på skolen på dagtid, skriver mobbeombudet.

LES OGSÅ: Slik blir skolehverdagen i Færder framover: – Vi var forberedt på dette scenarioet

Nå har de lagt ut en rekke råd for å forhindre ensomhet og utenforskap.

– Vi må sørge for at det ikke skapes et tomrom der krenkelser og utestenging får foregå uten at vi fanger det opp

Mobbeombudets tips for å forebygge ensomhet:

  • Snakk med ungene deres om inkludering. Nå som dette i stor grad vil foregå på digitale plattformer, kan det for eksempel være å passe på at alle får svar og respons på sine innspill, og at alle inviteres aktivt inn i fellesgrupper.

  • Sjekk med ungene at alle i klassen faktisk er med i klassens snapchat-gruppe, klasse-chatter og lignende.

  • Hør med ungene om de vet om noen som ikke er inkludert i spill. Ta for eksempel Fortnite. De må være venner på spillet og inkluderes i et "party" gjennom en "invite" eller at de spør om å få være med. Noen inviteres aldri, eller deres venneforespørsler ignoreres. Snakk med dine barn om hvordan det oppleves. Hjelp de å se de som faller utenfor.

  • Vær aktivt til stede og følg med på ungenes omgang på digitale plattformer. Bygg gode holdninger, tren ungene på å gjøre gode vurderinger, og gi de motstand når de ikke inkluderer, ikke bare når de aktivt ekskluderer.

Artikkeltags