Gå til sidens hovedinnhold

Motivasjon og tanntråd: Smårutiner kan fungere som et indre stillas i krisetider

For noen er denne januarmåneden tung. Da er det ekstra viktig å reflektere over hva som bidrar til motivasjon.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Hva er motivasjon? Er det en spesiell følelse, eller kanskje en klar tanke, eller oppstår motivasjonen rett og slett når vi gjør noe som er viktig for oss? Uten en opplevelse av motivasjon er veien mot våre mål og behov lang. Kan en god hverdagsstruktur bidra til motivasjon? Smårutiner kan helt klart fungere som et indre stillas i krisetider, når det som pleide å motivere er satt på vent.

Ordet «rutine» kan fremkalle et gjesp i kreative sjeler. Hvis vi virkelig vil bli kjent med oss selv, finner vi fram til behovene som driver oss mot et nytt mål. Den som vil forbli frisk og kjenne seg tryggere, vasker hender. Hva gjør at vi velger det vi velger? Frykt? Omtanke for andre? Er motivasjonen kraften fra følelser og tanker som gjør at vi endrer atferd? Eller er motivasjonen handling som gjør at målet vi har i tankene nærmer seg? Motivasjon er antakelig både noe vi gjør, tenker og føler i en god runddans. Vi vet at hvis målene er små, konkrete, og kan tidfestes, blir de lettere til en god rutine. Motivasjon er ikke bare noe vi produserer selv. Heldigvis. Motivasjonen oppstår også mellom oss.

Får vi sosial støtte for et forsett, ja da øker sjansen for å lykkes. Vi påvirker hverandres motivasjon, hvilket ansvar. Noen motiveres av tempo og høye forventninger. Andre motiveres av ro og kreativt spillerom. Hvordan får vi inspirasjon til å gjøre det vi vet er bra for oss over tid? Mange forteller om påfyll gjennom musikk, natur, kultur og fellesskap i ulike varianter. En ting er sikkert, overraskende hendelser kan gi oss en mental kickstart. En pandemi endrer vaner. De fleste har fortellinger i livet om da de ble ekstra motivert. Jeg strever aldri med motivasjonen til å bruke tanntråd.

Les også

– Tullete at vi én gang i året skal bli supermennesker

LES OGSÅ:

Jeg var uforskyldt på tannlegevakta i Vestfold for mange år siden. Som vanlig var det venting, men vi klaget ikke. Heldig var den som klarte å komme seg innenfor dørene i de smale åpningstidene, på den tiden. En ansatt dame i hvitt flakset ut og inn av dører. En tannpasient, bidro til ekstra mye å gjøre for henne. Plutselig slo døra opp og damen i hvitt ble stående i venterommet med gnistrende blikk. Hun veivet med armene og holdt uoppfordret en tale til alle som tilfeldigvis satt på vent:

«Maler man huset sitt bare på to sider? Hva? Gjør man det? Nei! Da ville jo de to umalte sidene bli stygge og råtne ville de ikke? Har huset bare et tak? Hvor mange sider har en tann? Folk glemmer å ta vare på sidene mellom tennene. Tanntråd er kjempeviktig! Må jeg velge mellom å ta med tannbørste og tanntråd til en øde øy, så hadde jeg valgt TANNTRÅD! Bruker du ikke tanntråd er det din egen skyld om du sitter her!»

Så marsjerte den hvitkledde ut igjen. Den berømte knappenåla var hørbar i noen sekunder, før forsamlingen gjorde som skoleklasser flest, fniste litt forsiktig for å få ut trykket. Jeg gjetter på at alle brukte tanntråd både den kvelden og i årene som kom.

Les også

Her er Lines åtte råd til deg som vil gå ned noen kilo

Det tar tid å etablere nye varige vaner enten det er inni oss, i familien eller som samfunn. Vi kan selvsagt lokkes, anmodes og skremmes til nye vaner. Jeg berøres av andres egenopplevde erfaringer, ekte følelser og kunnskap. Andres positive motivasjon smitter. Men hva skal til for å opprettholde motivasjonen i et langt perspektiv? Når blir tanntråd en vane? Jo, når det nye skjer til fast tid, på en fast måte. Vi kan også rette blikket mot belønningen som venter når tannlegeregningen blir mindre for eksempel. I mellomtiden heier vi på oss selv og hverandre hver gang vi gjør det vi trenger.

Les også

Sara forteller om gode vaner og lykke: – Jeg tror man ikke kan leve livet baklengs

Tanntråd, så enkelt og kjedelig, men det gir hverdagsrytme til både barn, unge og voksne i en uoversiktlig tid. Å mestre rutiner kan underlig nok lokke fram gleden. Vanen med håndvask er unik. Sjelden har vi vel kunnet følge kollektivt med på et felles nyttårsforsett som nå. Sjelden har vi hatt et så stort press på oss til å opprettholde gode vaner og lære om oss selv. Rutinene hjelper oss – det er motiverende å håpe på det!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.