(Siste)

Bilførere over 60 er langt roligere, men også i denne gruppen svarer over halvparten at de er hissige eller stresset bak rattet, viser en undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

– Når du er hissig, er det et uttrykk for en adferd som ikke er helt bra i trafikken. Det kan føre til dårlige beslutninger. For eksempel at du kjører i situasjoner der du burde vente, eller at du kjører for fort etter føre- eller trafikkforholdene, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jo mer du stresser, jo større er sjansen for å havne i en ulykke. Ro ned, sier Roger Ytre Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring. 

Han synes det er urovekkende at 84 prosent i aldersgruppen 18-29 år svarer at de stresser og er hissige i trafikken.

1 av 4 ulykker med personbil der unge under 24 år er involvert, er eneulykker. Dette er som regel utforkjøringer. 

Tallene kommer fra Finans Norges skadestatistikk fra 2017 og 2018. 

– Eneulykker skyldes ofte at bilen har for høy fart, for eksempel i en sving. Er du stresset og uerfaren i trafikken er det lett å tråkke litt for hardt på gassen, mener Ytre-Hauge.

– Årsakene til slike ulykker er sammensatte. Menneskelige feil er en del av det og handler ofte om feilvurderinger eller manglende kompetanse, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk. 

Statistikk fra forsikringsbransjen viser at 20 prosent av ulykkene i den yngste aldersgruppen er påkjørsler bakfra. 

Saken fortsetter under bildet.

– Ofte skyldes slike ulykker at føreren er uoppmerksom på hva som skjer rett foran seg. I mange tilfeller blir føreren forstyrret av mobiltelefonen. Ordene bil og mobil ligner, men de har ingenting med hverandre å gjøre. Ha oppmerksomheten rettet mot det du skal, framholder Roger Ytre-Hauge. 

Du skal absolutt ikke skrive eller lese meldinger mens du kjører.

– Hvis du må gjøre noe, kjør inntil siden og stopp helt opp. Mange alvorlige personulykker skyldes uoppmerksomhet knyttet til mobiltelefon eller bilstereo, fastslår Roger Ytre-Hauge. 

Påkjørsler bakfra er mest utbredt blant de yngste. 

– Dette har sammenheng med manglende erfaring i kombinasjon med dårlig oppmerksomhet. Stress og hissighet gjør ikke dette noe bedre, sier Bård Morten Johansen.

Mer enn ti prosent av ulykkene blant dem under 24 år skjer i kryss. Som ung og uerfaren sjåfør kan store kryss med mange biler være utfordrende. 

– Her er stress og en hissig kjørestil oppskriften på at det smeller. Vær forsiktig og oppmerksom når du kjører inn og ut, pass på vikeplikten fra høyre, bruk blinklysene riktig, og tilpass farten om det er glatt, oppfordrer Roger Ytre-Hauge.

Undersøkelsen viser at vi blir roligere i trafikken med alderen. Det er seniorene som stresser minst. 

55 prosent av dem over 60 sier at de er hissige eller stresset innimellom når de kjører bil. Det er 30 prosent færre enn for de yngste. (ANB)

Fakta 1

Blir du noen ganger hissig eller stresset når du kjører bil?

Ja og av-og-til:

  • 18-29 år: 84 prosent
  • 30-39 år: 80 prosent
  • 40-49 år: 70 prosent
  • 50-59 år: 64 prosent
  • 60+: 55 prosent

(Kilde: YouGov/Frende oktober 2018)

 

Fakta 2

Disse bilulykkene skjer oftest blant de unge:

  • 1. Eneulykker 24 prosent
  • 2. Påkjørsler bakfra 19 prosent
  • 3. Ryggeulykker 15 prosent

(Kilde: Finans Norge)