(Siste)

– Skitten på innsiden av frontruten gjør at du ser dårlig når det er lav sol. Ta derfor en grundig vask også på innsiden før du drar på høstferie, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er mer skitt på innsiden av frontruten enn du tror. Årsaken er at luften fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. I løpet av et år legger det seg et belegg på innsiden som blir spesielt synlig når solen står lavere på himmelen om høsten.

– Lav sol er ille nok, enda verre blir det med en skitten rute. Vi vasker utvendig, men glemmer innsiden, uttaler Sødal.

Et godt råd er å vaske innsiden av frontruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget. Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med.

Husk å tørke av med en tørr fille slik at det ikke blir skjolder.

Saken fortsetter under bildet.

– Salmiakkvann er det beste. Det holder med litt salmiakk i vannet, anbefaler Nils Sødal.

– Du trenger ikke dyre spesialprodukter. Her er ofte det enkle det beste, slår han fast.

Men det er ikke alltid at en ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil. Frontruten er også en slitedel på bilen.

Den bør sjekkes hver 80.000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje over tid.

Pfeiffer-laboratoriet har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten, melder NAF. (ANB)