(Siste)

Onsdag strømmer tusenvis av barn ut på gatene for å feire halloween og jakte på godteri. Her er noen gode råd for å gjøre dem både synlige og skumle i høstmørket.

Ifølge tall fra Trygg Trafikk er vi fortsatt for dårlige til å bruke refleks. En lur idé kan være å bruke lys og reflekser som en morsom del av halloween-kostymet.

– Å henge på reflekser er nok ikke det første man tenker på hvis man skal ha en kul utkledning. Derfor kan det oppstå farlige situasjoner med barn ute på gatene i mørket, som ofte har størst fokus på godteri og kanskje mindre på trafikken, sier Georg Richvoldsen. Han er kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Hans råd er å bruke alt fra glowsticks og lyslenker til reflekstape som en del av kostymet.

– Det kan gi mange utrolig tøffe effekter, samtidig som man blir godt synlig for bilene, sier Richvoldsen.

En måte er for eksempel å bruke glowsticks til å skape en strekfigur-effekt, slik man ser på enkle barnetegninger. Ved å feste glowsticksene langs ben, armer og kropp pluss en ring rundt hodet, vil det i mørket se ut som det kommer en strekfigur gående.

Ringen kan for eksempel festes til en hette på hodet. Bruk enten tape eller sikkerhetsnåler for å feste.

En enklere løsning er å ha masse glowsticks rundt armer og ben.

Batteridrevne lyslenker kan også skape en morsom effekt. Enten som et belte eller halsbånd av for eksempel lysende spøkelser, eller ved å bruke lenken på en hatt.

– Her ser man en lyslenke hvor lampene ser ut som øyne. Perfekt til å ha på hodet, for å lage en morsom og sprø effekt. Og viktigst av alt, en trafikksikker effekt, framholder.

Han oppfordrer både foreldre og barn til å bruke fantasien.

– Hva med å henge på seg alle refleksene man finner i hele huset, eller å kombinere masse slapon-reflekser på mumiekostyme? Eller for eksempel å la en Harry Potter-utkledning få en lysende tryllestav. (ANB)

Fakta om refleks

  • De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten, og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.
  • Går du uten refleks, vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks, har bilisten 10 sekunder til rådighet.
  • Trygg Trafikks fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne i alderen 30+ og menn. Barna er flinkest.
  • Over 1, 7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk. (Kilde: Trygg Trafikk)