Mulig vikingfunn i Nedre Langgate: – Vi fant mer enn jeg hadde håpet på

HAR NÅDD BUNN? Prosjektleder Lars Haugesten og Sunniva Halvorsen fra Norsk institutt for kulturminneforskning, håper og tror at kulturlagene de har gravd seg gjennom går helt tilbake til vikingtid.

HAR NÅDD BUNN? Prosjektleder Lars Haugesten og Sunniva Halvorsen fra Norsk institutt for kulturminneforskning, håper og tror at kulturlagene de har gravd seg gjennom går helt tilbake til vikingtid. Foto:

Arkeologene håper at analysene vil vise at de eldste funnene er over 1000 år gamle.

DEL

– Det har vært hektisk. Det er ikke bare-bare å stenge Nedre Langgate, sier prosjektleder Lars Haugesten, fra Norsk institutt for kulturminneforskning.

Han og kollegene har hatt oppgaven med å overvåke gravearbeidene i den travle gaten som startet i begynnelsen av oktober. Samtidig som maskinene har gravd seg nedover i kulturlagene, har håpet om å avdekke viktig historie steget.

LES OGSÅ: Graver i travel gate: – Det går bra, men vi har fått oss noen overraskelser

Fysiske bevis

– Vi har jobbet effektivt og nøye, og nå er vi nær slutten. Det blir veldig spennende når vi får datering på funnene som er gjort, sier han.

DATERER HISTORISKE LAG: Prosjektleder, Lars Haugesten og kollega Sunniva Halvorsen fra Niku, følger nøye med på gravearbeidet i Nedre Langgate.

DATERER HISTORISKE LAG: Prosjektleder, Lars Haugesten og kollega Sunniva Halvorsen fra Niku, følger nøye med på gravearbeidet i Nedre Langgate. Foto:

Gjennom å analysere kulturlagene som har bygget seg opp, gjennom tusener av år, håper han å kunne bekrefte hvor havna har ligget fra vikingtid til middelalder.

– Funnene bekrefter at middelalderhavna lå på oversiden av Nedre Langgate. Nå håper vi at lagene under også kan gi fysiske bevis fra vikingtiden, sier han.

1300- 1400-tallet

Godset som er funnet i de ulike lagene er enkelt å datere tilbake til ulike deler av middelalderen. Under gravingen har de kommet over rester av gamle bygninger, steinmurer og treverk, potteskår, deler av krittpiper, skosåler, en kam, dyrebein og et garnsøkke. Godset sendes til Kulturhistorisk museum i Oslo, der det bearbeides, dateres og kategoriseres.

– En av de beste funnene har vært en stabberekke som vi mener har vært en del av en husvegg fra 1300- 1400-tallet, sier prosjektlederen. Han forklarer at en stabberekke er et parti tettsittende stolper av tre.

Happy

At kulturlagene og strukturen har holdt seg så godt, overrasker ham og gjør prosjektet ekstra spennende.

– Det er morsomt at vi har vært helt nede på havbunnen. Så vidt jeg vet har vi ikke sett disse lagene i dette området før.

Den nye innsikten gleder ham stort.

– Vi er happy. Nå får vi en idé om hvordan havna har sett ut før, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken