Gira på Gershwin

SOUL I STEMMEN: – Dette er fantastisk musikk. Alle burde bli bedre kjent med Gershwin, synes solistene Marvin Charles og Kim Fairchild i Marinemusikkens soulversjon av «Porgy and Bess». 
Foto: Anne Charlotte Schjøll

SOUL I STEMMEN: – Dette er fantastisk musikk. Alle burde bli bedre kjent med Gershwin, synes solistene Marvin Charles og Kim Fairchild i Marinemusikkens soulversjon av «Porgy and Bess». Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

NØTTERØY: – Dette er jazz, soul, klassisk og blues i ett – en helt fantastisk musikk, sier solist Marvin Charles. Marinemusikken er premiereklar med sin soulversjon av «Porgy and Bess».

DEL

Janis Joplin har sin helt særegne versjon av «Summertime». Det har også Ella Fitzgerald, Louis Armstrong og utallige andre artister som opp gjennom årene har tolket Georges Gershwins soulklassiker fra «Porgy and Bess».
I kveld er det Norges souldronning Noora Noor som står på scenen og tolker «Summertime» i Marinemusikkens spesialarrangerte Gershwin-opera. Eller musikal om man vil.
Men «Summertime» er absolutt ikke den eneste perlen i «Porgy and Bess». Melodier som «It ain’t necessarily so», «I got plenty of nothing» og «Oh Bess, oh where’s my Bess» sitter også i øret hos de fleste av oss.
Og Noora Noor er ikke den eneste solisten med soulstemme og stjernestatus i Marinemusikkens konsertversjon.

Gave fra Gershwin

Kim Fairchild har etter hvert en lang merittliste bak seg fra TV og teaterscene, nylig med Riksteatrets «Let it rock!».
Skuespiller Marvin Amoroso var sist å se på Folketeateret i musikalen «Buddy Holly». Og fjerdemann på soullaget, Marvin Charles, har sin bakgrunn fra amerikanske gospelmiljøer.
I foajeen på Nøtterøy Kulturhus har Fairchild og Charles en liten pause i dagens prøver. Latteren sitter løst.
– Dette er verdens mest fantastiske musikk. Klassisk, opprør, jazz og soul – alt i ett. Gershwin ga oss en gave, jeg anbefaler alle å bli kjent med denne musikken, sier Marvin Charles.
Kim Fairchild gleder seg stort til premiere i Drammens Teater i kveld, og til miniturné til Horten, Nøtterøy, Skien, Arendal og til slutt Oslo Konserthus i slutten av måneden.
– Dette er en morsom utfordring for meg, jeg har aldri gjort opera/musikal på denne måten, sier Fairchild.
– Gershwin er kjent for å være veldig utfordrende, og det er jeg enig i. Det er et privilegium for meg å være med Marinemusikken på dette. Jeg storkoser meg, sier Marvin Amoroso.

A swingin’ orchestra

Solistene er også fulle av lovord om Marinemusikken.
– De er så bra, burde vært på veien hele tiden. A swingin’ orchestra, sier Fairchild.
Dirigent Lars Erik Gudim, som har arrangert mye av musikken for forestillingen, synes på sin side det er spennende å jobbe sammen med solistene.
– Flere av dem har ikke vært i nærheten av opera før – men det funker bra, sier Gudim.
Lysten til å gjøre et større verk kom opp for et par år siden. Ifølge korpssjef Truls Sanaker pekte «Porgy and Bess» seg raskt ut. Nå er klassikeren blitt en skreddersydd og tøff utgave, som korpssjefen har store forhåpninger til.
– Vi gleder oss til å dra ut på turné nå. Ikke minst er det gøy at Oslo Konserthus har kjøpt forestillingen, sier Sanaker.
«Porgy and Bess» spilles på Bakkenteigen førstkommende torsdag, og på Nøtterøy fredag.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags