Nye tanker om Gamle Ormelet

SOMMER IGJEN: Dorthe Endresen er klar for sesong nummer 20 på Gamle Ormelet. Når bygningen nå er vinterisolert håper hun det kan bli mer liv og røre året rundt i fremtiden. Foto: Anne Charlotte Schjøll

SOMMER IGJEN: Dorthe Endresen er klar for sesong nummer 20 på Gamle Ormelet. Når bygningen nå er vinterisolert håper hun det kan bli mer liv og røre året rundt i fremtiden. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

TJØME: 20 år er gått siden Dorthe Endresen bragte nytt liv til Gamle Ormelet. I jubileumssesongen har hun mange kjente artistnavn på plakaten, og nye ideer om hvordan stedet skal drives videre.

DEL

Etter to tiår på Ormelet bevilget Dorthe Endresen seg en lang tenkepause sist vinter:
Orket hun å drive i 20 år til?
– Jeg fant ut at i så fall ville jeg drive en eller annen type virksomhet som er spennende og tilfører noe nytt, sier Dorthe Endresen. Med en bygning som nå er vinterisolert, byr det seg nye muligheter til å arrangere workshops, seminarer o.l. utenom turistsesongen.
– Jeg vil gjerne knytte Ormelet opp mot noe som heter «artists in residency», et konsept der alle slags kunstnere kan komme og bo og jobbe her i perioder, gjerne kombinert med å holde workshops, sier Dorthe Endresen. Blant annet finnes det et internasjonalt nettverk som heter Res Artis som omfatter mer enn 400 sentre, organisasjoner og personer i mer enn 50 land, som tilbyr atelierer og leiligheter til kunstnere.

Malerworkshop

For å bygge opp Ormelet som en «artist residency» har hun alliert seg med fjorårets hovedutstiller, billedkunstneren Helle Kaarem, som har erfaring fra et slikt prosjekt i Spania, Can Serrat.
I helgen var Kaarem selv tilbake på Ormelet for å holde workshop med malere. Sammen jobbet de blant annet med farver og assosiasjoner knyttet til dem.
– Jeg håper både privatpersoner og firmaer kan se nytten av å bidra økonomisk, for eksempel ved å opprette legater og stipender eller rett og slett kjøpe et opphold her for en kunstner, sier Dorthe Endresen.
Hun ser også for seg at Ormelet i fremtiden kan by på flere konserter enn nå, men utenfor turistsesongen avhenger det mye av offentlig støtte.
– Derfor følger vi spent med på de omleggingene som nå skjer i de statlige støtteordningene. Det hadde vært moro å løfte Ormelet opp til et mer levende sted også utenom sommersesongen. Jeg håper Tjøme kommune får øynene opp for at et levende kulturliv er nødvendig for å få en riktig sammensatt tilflytting, sier Dorthe Endresen.

Sivertsen for første gang

Men nå nærmer sommeren seg, og med den konsertsesongen:
– Den blir slik Ormelet er, med gjenbruk av mennesker og ting. Vi får selvsagt besøk av flere av de artistene folk etter hvert forbinder sterkt med stedet: Lars Lillo-Stenberg, som holder fire konserter i år – bl.a. en gang med Young Neils og en egen konsert for ungdom, Unni Wilhelmsen og Jan Eggum. Han har i år med seg Halvdan Sivertsen, som aldri har vært her før, forteller Dorthe Endresen.
Ingrid Olava gjorde derimot sin Ormelet-debut i fjor, og vertinnen gleder seg stort til å få henne tilbake. Og til å høre Katzenjammer, som kommer tidlig i juli, like etter Vamp, som er tilbake på Ormelet denne sommeren etter noen års fravær.

Vamp kommer

– Benny Borg kommer med sin Johnny Cash-forestilling og blir her i tre dager, forteller Dorthe Endresen.
Det skjer ved månedsskiftet juli/august, før Penthouse Playboys og Gisle Børge Styve trio runder av sesongen.
– Sesongåpningen blir på sankthansdagen, med DameEtagen, tolv veldig morsomme damer som synger med Tønsberg Storband. Det blir en midtsommerfest med mye lyd og gøy, forsikrer Dorthe Endresen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken