Skillingsviser i skjærgården

Det er en samspilt gjeng som fremfører både Rolling Stones og skillingsviser for Tønsbergs Blads journalist i kjelleren hjemme hos Stein Storsve. Morten Lindbæk (til venstre), Magne-Arild Husvik, Per Mjeldheim, Stein Storsve og Willy Aagre.

Det er en samspilt gjeng som fremfører både Rolling Stones og skillingsviser for Tønsbergs Blads journalist i kjelleren hjemme hos Stein Storsve. Morten Lindbæk (til venstre), Magne-Arild Husvik, Per Mjeldheim, Stein Storsve og Willy Aagre. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: For tiende gang spiller Sviskeprinsene under Vestfoldfestspillene. Denne gang om bord på fullriggeren «Christian Radich».

DEL

– Vi begynte å opptre under festspillene for ti år siden. Jeg ga ut en bok kalt «Vestfoldhistorie for en skilling», der jeg hadde samlet over 50 skillingsviser fra ulike steder i Vestfold. Det var utgangspunktet, men så fant jeg ut at jeg ville formidle dette på en eller annen måte, forteller gitarist, bassist, vokalist og trekkspiller Stein Storsve.

«Skillingsviser»

Skillingsviser ble skrevet ned, trykket og solgt for en skilling.

– Mange viser var fra Tønsberg, og vi fant ut at vi ville dra tilbake til hvert sted skillingsvisene stammet fra og framføre de der. For eksempel fremførte vi en skillingsvise som handlet om alkoholforbud under forbudstida utenfor det gamle Vinmonopolet, forteller Storsve.

Christian Radich

Under årets Vestfoldfestspillene skal Sviskeprinsene fremføre skillingsviser langs Vestfolds vakre skjærgårdskyst, om bord på «Christian Radich». Med seg har de kjentmann Jan Ingar Hansen som skal fortelle historier med tilknytning til visene.

– Vi har plukket et fint utvalg viser som vi tror publikum vil like. Vi synes det er morsomt at festspillene har engasjert oss i ti år. Jeg tror det er hele pakken med historier, sjøen, musikk og mat folk setter pris på. Folk kommer igjen år etter år, smiler Storsve.

Første seiltur går fra Sandefjord til Tønsberg på åpningsdagen søndag. Mandag går turen langs Tønsbergs skjærgård. Det er ikke første gang Sviskeprinsene drar til sjøs – gruppa har som tradisjon å spille på skuter.

Stor bredde

De fem musikerne trakterer gitar, kontrabass, mandolin, dobro, banjo, trekkspill, tuba, diverse fløyter, perkusjon og torader.

– Vi er allsidige, og bredden i sjangre er stor. Vi kan spille alt fra middelalderballader til sjantier. Noen av visene vi velger å fremføre er vi tro mot, mens andre kan vi prøve å løfte ved å fremføre de litt annerledes musikalsk. Vi har jobbet mot dette mye nå på vårparten. Dette er et prosjekt gruppa setter høyt, sier Stein Storsve.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags