Det er ikke mange ungdommer som gjør som Andreas (18), Oda (17) og Amalie (19)

KLASSISK MUSIKK: (f.v) Amalie Halle Christensen (19) fra Vear spiller cellio, Andreas Klavenes Berg (18) fra Tolvsrød spiller klarinett mens Oda Mathilde Trøim Dalen fra Horten spiller fløyte. Her står de foran øvningslokalene som befinner seg på Follo Folkehøgskule i Vestby, Akershus. De er alle deltakere på NUSO.

KLASSISK MUSIKK: (f.v) Amalie Halle Christensen (19) fra Vear spiller cellio, Andreas Klavenes Berg (18) fra Tolvsrød spiller klarinett mens Oda Mathilde Trøim Dalen fra Horten spiller fløyte. Her står de foran øvningslokalene som befinner seg på Follo Folkehøgskule i Vestby, Akershus. De er alle deltakere på NUSO. Foto:

Ungdommene fra Vestfold spiller med Norsk ungdomssymfoniorkester (NUSO)

DEL

Norsk ungdomssymfoniorkester holder konserter i Larvik og Oslo denne måneden. Dette er et kurs for unge, klassiske musikere mellom tretten og tjue år, hvor blant annet Andreas Klavenes Berg (18) fra Tolvsrød, Amalie Halle Christensen (19) fra Vear og Oda Mathilde Trøim Dalen (17) fra Horten alle deltatt.

Klassisk ungdom

Det er ikke alle ungdommer i dag som bestemmer seg for å lære seg et klassisk instrument, men Andreas på klarinett, Oda på fløyte og Amalie på cello trives alle med valget sitt. For én av dem var det nesten en selvfølge.

– Vi er en stor musikkfamilie. Det var noen andre i familien som spilte fløyte, så da valgte jeg det også. Alle spiller et instrument! forteller Oda som begynte med fløyte da hun var 6 år gammel.

Amalie fra Vear har spilt cello i tolv år, da hun startet som sjuåring. Hun hadde egentlig ingen spesielle planer om at hun skulle begynne å spille akkurat det instrumentet.

– Det var ledig plass på cello. Så så jeg ingen grunn til å slutte, forteller hun.

Andreas fra Tolvsrød begynte å spille senere enn sine venninner, da han som tolvåring startet med klarinett.

– Jeg hørte en konsert med skolekorpset, så tenkte jeg at jeg ville spille selv. Lillebroren min startet først, så kom jeg etter, forteller 18-åringen.

ØVELSE: Inne på lokalene til Follo Folkehøgskule får Norsk Ungdsomssymfoniorkester øve seg. Ungdommene må være mellom 13-20 år for å delta, og de må være på et høyt nivå på sitt klassiske instrument for å komme inn på kurset.

ØVELSE: Inne på lokalene til Follo Folkehøgskule får Norsk Ungdsomssymfoniorkester øve seg. Ungdommene må være mellom 13-20 år for å delta, og de må være på et høyt nivå på sitt klassiske instrument for å komme inn på kurset. Foto:

Spiller «glemt» musikkstykke

For Andreas blir de neste konsertene noe helt spesielt. NUSO spiller opp til en sjelden fiolinkonsert på kulturhuset Bølgen i Larvik 12 august, da har han mindre noter å forholde seg til enn hva som er vanlig.

– Men det er veldig gøy. Det er første gangen jeg er med, sier han.

For Amalie og Oda blir det lite noter. De skal ikke delta på denne konserten, hvor det ettertraktede instrumentet fiolin dominerer.

– Det er vanskeligst å få spille fiolin. Det er veldig populært, sier Amalie.

Orkesteret skal spille Hjalmar Borgstrøms fiolinkonsert i G-dur, et stykke som kun har vært spilt i Norge to ganger siden den ble komponert i 1914. Ungdommene synes det er stas å få være med, selv om de ikke skal spille akkurat denne konserten.

– Det er lærerikt og veldig sosialt. Man får nye venner innen musikksjangeren og så er det gøy å få spille mer klassisk, sier Oda som går musikklinjen ved Sandefjord vgs.

Amalie har gått på andre kurs tidligere, men er storfornøyd med ungdomssymfoniorkesteret.

– Det er kjempegøy. Det er moro å spille med et så stort orkester!

– Jeg skal satse!

Ungdommene fra Vestfold er alle talentfulle, men bare én av dem skal satse lenger enn på hobbybasis. Oda har planene klare etter hun har fullført musikklinjen ved Sandefjord vgs.

– Da satser jeg på å komme inn på musikkhøyskolen! forteller hun.

For Andreas og Amalie blir musikken en hobby ved siden av andre interesser. Amalie skal gå handelshøyskolen hvor hun vil utdanne seg som sivilingeniør.

– Jeg håper jo på å finne et orkester i Bergen da! sier hun.

Andreas skal starte førstegangstjenesten til høsten, men der får han god bruk for kunnskapene sine innen klassisk musikk. Han blir en del av musikktroppen der, men likevel tror han det utvikler seg til «bare» å forbli en hobby.

– Jeg har ingen planer om å satse, men det blir en stor hobby, sier han.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags